Počela Škola programiranja ze srednjoškolce

Proteklog vikenda (4. i 5. marta 2023. godine) započela je Škola programiranja za srednjoškolce. Inicijativu obučavanja zeničkih srednjoškolaca iz oblasti programiranja provodi Neformalna grupa mladih ljudi, softverskih i mašinskih inženjera iz Zenice, okupljenih oko Coding Summer School (CSS).

O kakvim stručnjacima je riječ govori i nedavna vijest da je čak dvoje mladih ljudi iz grupe odabrano da budu praktikanti u globalnoj korporaciji Volvo. Škola programiranja je druga po redu inicijativa Neformalne grupe CSS, iako sada, kroz šalu navode da je riječ o proljetnoj Coding Spring School.

Škola programiranja okupila je 32 mladih, zeničkih srednjoškolaca koji su iskazali poseban interes da uče o programiranju i na taj način kreiraju sebi priliku za sigurnu budućnost kada je riječ o zaposlenju. Edukacija iz oblsti programiranja odvija se u prostorijama Druge gimnazije Zenica i trajaće tri vikenda, a posljednji dan, u nedjelju, 19.03.2023. godine biće organizovano takmičenje tzv. HACKATHON. Hackathon je zapravo događaj na kojem će se srednjoškolci u relativno kratkom vremenu baviti brzim i zajedničkim inženjeringom. Za najuspješnije pripremljene su i prigodne nagrade.

Inicijativa edukacije mladih iz oblasti programiranja podržana je u okviru Prvog konkursa za podršku lokalnim idejama i inicijativama koji je provela Lokalna fodacija Zenica uz podršku Grada Zenica, društveno odgovorinih kompanija i pojedinaca.