EU ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici i ZDK

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler danas je posjetio sjedište Zeničko dobojskog kantona u Zenici, gdje je razgovarao sa predstavnicima izvršne I zakonodavne vlasti ovog kantona.

Ambasador Sattler sastao se sa članovim Vlade ZDK na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić i sa predsjedavajućim Skupštine ZDK Dejanom Kovačevićem, te održao prvi u nizu političkih dijaloga u okviru kojih se govori o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i finansiranju.

Posjeta Zeničko dobojskom kantonu je prva u nizu posjeta EU ambasadora Sattlera lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine kako bi se potvrdila posvećenost EU evropskom putu BiH i naglasila poruka da je napredak na tom putu nadohvat ruke. Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Pored susreta sa predstavnicima vlasti Zeničko-dobojskog kantona, posjetom je predviđeno da ambasador Sattler učestvuje i na panel diskusiji „Pokreni promjenu: Kako možeš doprinijeti zelenijoj budućnosti?“ koja će okupiti studente Metalurško-tehnološkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici kojom starta projekat  Evropske unije „Generation Change“, a posjetiti će i neke od projekata koje finansira EU u sklopu Zeničke razvojne agencije. Posjeta Zenici će se završiti obilaskom tvrđave Vranduk. (Š.B.)