Obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, zabilježenog i u zeničkim školama

U Osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ Područna škola Blatuša nizom aktivnosti danas je obilježen Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Kao i mnoge škole u našoj državi, tako ni Osnovna škola „Musa Ćazim Ćatić“ Područna škola Blatuša nije pošteđena sve prisutnijeg problema u našem društvu-vršnjačkog nasilja. Potvrđeno nam je da bilježe sve više nasilja među učenicima i nasilnih učenika u školi, pa su prinuđeni vrlo često pomoć tražiti i od nadležnih policijskih tijela i ustanova.

„Radimo dosta na prevenciji nasilja, međutim kod nekih učenika to baš ne funkcioniše kako treba. To su, nažalost, učenici koji su iz razorenih porodica, ili nemaju jednog roditeljima ili su im roditelji razvedeni, a većina tih roditelja je pod nekim porocima. Imamo velikih problema sa pojedinim učenicima“, ukazuje Mediha Selman, pomoćnica direktora Područne OŠ Musa Ćazim Ćatić Blatuša.

Najčešći problemi sa kojima se prosvjetni radnici susreću kada je u pitanju ovaj problem među učenicima, ističe Selman, su nedolasci u školu, remećenje nastave i agresivno ponašanje prema ostalim učenicima i fizički i verbalno, a nije isključena agresivnost i prema nastavnicima.

„Mislim da bi trebalo više poraditi na edukaciji roditelja prije svega. Nama djeca dolaze sa već problemima u porodici, koji se odražavaju na školu. I ti roditelji uglavnom kada ih pozovemo govore ‘mi im ne možemo ništa’ “,  ističe Selman.

Ova škola i Uprava prepoznali su problem vršnjačkog nasilja, pa su kao jednu od mjera njegovog suzbijanja još u decembru pokrenuli niz aktivnosti na njegovom preveniranju. Kruna dosadašnjih aktivnosti je obilježavanje Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji se obilježava svake zadnje srijede u februaru, koji su danas učenici i nastavnici nizom aktivnosti obilježeli i u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Područnoj školi u Blatuši.

„Mi kao škola poduzimamo mjere u sprječavanju vršnjačkog nasilja i od početka svake školske godine radimo na prevenciji nasilja, u koju su uključeni svi nastavnici i učenici“, kazao je Safet Turković, direktor pomenute Škole.

Kroz različite radionice, edukativne filmove, modnu reviji, ali i časove učenici su  danas uz prigodan program i prezentirali na koje načine bi trebali rješavati konflikte, poslavši poruku da nsailje nije hrabrost niti rješenje. (M.H. )