Gradonačelnik Kasumović s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj razgovarao o najvažnijim projektima

Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predvođena Manuelom Naessl, direktoricom EBRD-a BiH i Donaldom Mishaxhiu-om, bankarom iz Londona zaduženim za zapadni Balkan, posjetila je Gradsku upravu Zenice i gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Na sastanku je razgovarano o statusu postojećih projekata Plava voda i Kantonalna bolnica Zenica, te o pripremi nova dva projekta u okviru Programa zelenih gradova i to daljinsko grijanje Zenica i Centar za upravljanje krutim otpadom na regionalnoj deponiji Mošćanica.

„Zahvaljujući podršci EBRD-a riješili smo kapitalni projekat zagrijavanja Grada i to izgradnjom najsavremenijeg energetskog postrojenja Toplane Zenica. Naš naredni cilj je modernizacija vrelovoda, a za što ćemo također imati podršku EBRD-a. Rekonstrukcijom vrelovoda doprinijet ćemo manjim gubicima toplotne energije i kvalitetnijem zagrijavanju. Osim toga, očekujemo da će se realizacijom ovog projekta doprinijeti i tome da se građani koji su se u ranijem periodu isključili sa sistema daljinskog grijanja ponovo priključe na sistem“, rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Projektom Centar za upravljanje krutim otpadom na regionalnoj deponiji Mošćanica planirano je uspostavljanje regionalnog centra koji bi podrazumijavao uključivanje u sistem i drugih općina/gradova i kompletnu obradu otpada u jednom centru za upravljanje krutim otpadom.

Kad je u pitanju realizacija projekta Kantonalne bolnice Zenica istaknuto je da se sredinom narednog mjeseca očekuje raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i proširenja zgrada. Sagovornici su se složili da se što prije objave tenderi koji se mogu objaviti.

Posebna pažnja posvećena je realizaciji projekta Plava voda.

Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) još jednom je izrazila nezadovoljstvo statusom projekta Plava voda.

„Iz EBRD-a su me upoznali da su mišljenja da postojeći krediti za realizaciju projekta Plava voda više nemaju smisla i preporučili su njihovo otkazivanje uz apliciranje za novi kredit. Grad Zenica je sa svoje strane učinio sve da se projekat realizuje, ali rukovodstvo preduzeća Plava voda iz Travnika zbog svoje nekompetentnosti nije na odgavarajući način odgovorilo uslovima ovog projekta. Upravo zbog nerealizacije projekta Plava voda učesnici u projektu su izgubili mogućnost da dobiju grant sredstva Švedske razvojne agencije – Sida u iznosu od oko pet miliona namijenjenja za izgradnju i rekonstrukciju lokalnih vodovoda. U ime Grada Zenica mogu reći da ćemo ozbiljno razmisliti o preporuci EBRD-a da pripremimo aplikaciju za novi kredit“, zaključio je gradonačelnik Kasumović.

Odsjek za protokol i informisanje Grada Zenica