BZK “Preporod” obilježava 120 godina osnivanja

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u ponedjeljak je u sarajevskoj Vijećnici svečanim koncertom i akademijom proslavila veliki jubilej, 120. godišnjicu osnivanja ove temeljne i najstarije organizacije kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačke kulturne matice. 

Na proslavi rođendana jedne od najstarijih institucija u Bosni i Hercegovini i svjetskoj kulturnoj zajednici bošnjačkog naroda, koja je izvorno osnovana 20. februara davne 1903. godine pod nazivom društva „Gajret“, pravnog prethodnika i preteče današnjeg BZK „Preporod“, prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog, kulturnog i vjerskog života u BiH. Između ostalih,svečanoj akademiji prisustvovala je i delegacija Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica.

Predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr.  Sanjin Kodrić kazao je da je u 120 godina stala ne samo historija BZK „Preporod“, već historija Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

Sve ono što se dešavalo u našem društvu, na neki način se reflektiralo na rad i djelovanje BZK „Preporod“ i njegovih pravnih prethodnika. BZK „Preporod“ nije samo stvarao kulturu, već i društvo BiH”, istakao je.

Tome kao primjer, dodao je, svjedoči činjenica da je društvo „Gajret“ školovalo čak dvije trećine bošnjačkih intelektualaca do 1941. godine, što govori da je i stvorilo bh. društvenu elitu.

U novije vrijeme BZK „Preporod“, kao matična temeljna institucija Bošnjaka bio je nosilac svih važnih identitetskih kulturnih projekata, počevši od revitalizacije imena Bošnjak, afirmacije bosanskog jezika i još mnogo toga.

“I danas to radimo u skladu sa vremenom i uvijek za sreću doma i naroda”, poručio je Kodrić.

Centralna jubilarna akademija i koncert povodom 120. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ održat će se 28. 9. 2023. godine u 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu uz svjetsku premijeru simfonijske svite Storia bosniaca kompozitora Ammara Jažića u izvedbi Sarajevske filharmonije i hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu. (Š.B.)