Zenica: Seminar “Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta”

U Zenici je danas počeo seminar za aktiviste Mreže mladih sa područja muftiluka zeničkog koji u suradnji sa Muftijstvom zeničkim organizuju Uprava za vjerske poslove, Uprava za vanjske poslove i dijasporu, te Centar za dijalog – Vesatijja.Pozdravnim riječima se u ime organizatora obratio dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade koji je kazao kako je rad omladine u medžlisima i džematima prepoznat.

– Tema koja je okvirno postavljena je sadržajna, zanimljiva i važna, a unutar nje su i neke pojedinačne oblasti koje ćemo u naredna dva dana realizirati. Ovaj seminar je i poruka da Rijaset želi još više dati intenziteta kada je u pitanju rad sa mladima. Prepoznati su vaš trud, rad i aktivnosti, a putem ovih seminara vas želimo osnažiti kako biste u budućem radu mogli dati i dodatni doprinos – poručio je dr. Svraka.

Seminar je zvanično otvorio muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević koji je ukazao na važnost ideala u ljudskom životu.

– Surom Asr nas Gospodar upozorava da je besmislen onaj život koji nije oplemenjen višim idealima. Stoga i kroz ovaj seminar nastojimo dati još više smisla našim životima. Svjesni smo i toga da su osnovni resurs jedne zajednice ljudi koji imaju kapacitet i žele da se razvijaju, a danas ste to vi koji sjedite ispred nas – poručio je muftija Dizdarević.

Ukazao je na značaj omladine za jednu društvenu zajednicu o kojoj se, kako je naglasio, nema uvijek potpuna svijest.– Bez obzira koliko značajnim vi sebe smatrali, šta trenutno mislili o sebi, u budućnosti ćete preuzimati značajne društvene obaveze, pa je važno da danas i drugim danima razgovarate o ovim temama sa autoritetima našeg naroda u različitim oblastima – istakao je dr. Dizdarević.

Seminar naziva “Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta” će trajati dva dana vikenda, a tematski će tretirati pitanja kontinuiteta pamćenja, autoriteta u vjeri, alternativne vjerske scene, jezičkog i kulturnog naslijeđa, te historije institucije Islamske zajednice.U svojstvu predavača mladima će govoriti dr. Mustafa Cerić, dr. Senad Ćeman, mr. Medina Mehmedović Mulalić, dr. Enes Svraka, te Hadžem Hajdarević.Za učesnike je, uz edukativni, planiran i rekreativni dio seminara, a po završetku programa će im biti uručeni certifikati.    (muftijstvo.ba)