Studenti Filozofskog fakulteta kreirali udžbenik na njemačkom jeziku za medicinare i zubotehničare

Studenti Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zenici kreirali su online udžbenik na njemačkom jeziku za medicinare i zubotehničare za A1 početni nivo.

Udžbenik je nastao u sklopu predmeta Metodika nastave njemačkog jezika II, koji podrazumijeva primjenu stečenuih znanja, a podršku studentima pružili su profesorica doktorica Belma Polić, te asistenitice Emina Horić i Nihada Topovčić.

“Ovaj udžbenik realizovali smo lani i sudeći po povratnim informacijama već je itekako prihvaćen, a načinili smo ga upravo iz razloga što ni u srednjim školama, ni fakultetima, pa ni na kursevima, nije uopšte postojao adekvatan udžbenik za one, koji žele učiti početni nivo njemačog jezika unutar medicinske struke, navodi profesorica Belma Polić”, voditelj ovog projekta.

Tako su studenti svoja stečena znanja pretočili u udžbenik, te sami glumeći doktore na klinici prezentovali lekcije i razgovore u audio zapisima.

“Udžbenik je kreiran po savremenim didaktičko-metodičkim preporukama i evropskim standardima u nastavi, a zainteresovani ga mogu online besplatno preuzeti putem QR  koda, mada smo pokušali i da štampamo udžbenik, ali ustanove kojima smo se obraćali nisu bile zainteresovane”, napominje profesorica Polić, ističući da ovo nisu radili radi neke zarade, nego da omoguće lakše i kvalitetnije učenje njemačkog jezika, a samim studentima da primijene stečena znanja.