Delegacija Vlade ZDK i premijerka Mehmedić posjetili gradonačelnika Kasumovića i Gradsku upravu Zenica

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na čelu sa premijerkom Amrom Mehmedić upriličila je danas zvaničnu posjetu gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i Gradskoj upravi Zenica.

Gradonačelnik Kasumović na ovom sastanku, kojem su prisustvovali i njegovi saradnici, razgovarao je o ranijem maćehinskom odnosu Vlade ZDK, ali i o budućim projektima i pozitivnoj saradnji u kojoj, kako je ocijenio, svi gradovi i općine u Kantonu trebaju imati jednak i ravnopravan tretman.

“Glavna tema je spuštanje tenzija koje su bile proteklih šest godina. Ovo je prvi put, za mojih šest godina kako sam gradonačelnik, da je Vlada ZDK došla u Gradsku upravu Zenica. Prethodni saziv Vlade ZDK obišao je sve druge općine i gradove, osim Zenice. Sada nova Vlada ZDK, na čelu sa premijerkom Mehmedić, ima namjeru obići sve općine u Kantonu kako bi rješavali sve otvorene probleme. Dakle, ono što je prema Gradu Zenica bilo blokirano mi tražimo da se deblokira. Ono što sam rekao i na sastanku sa ministrima i premijerkom, Gradu Zenica ne treba nikakav prioritet u bilo čemu. Od njih kao Vlade ZDK tražim da svaki dio Kantona ravnomjerno razvijaju, ali ono što je Grada Zenice će biti Grada Zenice i ne može niko više blokirati Zenicu da se ne razvija. Sa te strane, hvala premijerki, svim ministrima koji su bili u posjeti i mojim saradnicima na konstruktivnom sastanku koji smo održali, a po svakoj temi o kojoj smo razgovarali pronašli smo zajedničko rješenje. Naprimjer, vodne naknade su uzimali od nas, nisu nam dali ni marku. Dakle, kao gradonačelnik tražim samo da se sve definiše i naprave propisi, ali i svi tretiraju pravično i jednako. Grad Zenica je trenutno jedan od najstabilinijih gradova, ne treba nam nikakva pomoć nego samo pošten odnos i to je sve”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Današnja posjeta Gradu Zenica je samo početak posjeta Vlade ZDK lokalnim sredinama u Kantonu, a prema riječima premijerke Mehmedić, nova Vlada ima intenciju otvoriti komunikaciju sa načelnicima i gradonačelnicima svih općina i gradova u ZDK kako bi unaprijedili saradnju.

“Ova Vlada ZDK će se staviti na raspolaganje svim načelnicima i gradonačelnicima jer nam je fokus da u partnerskom odnosu sa jedinicama lokalne samouprave, svako u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, unaprijedimo usluge za sve građane Kantona. Govoreći konkretno o Gradu Zenica, koji je administrativni centar Kantona, trenutno je prioritet izrada Urbanističkog plana kao osnovnog prostorno-planskog dokumenta koji je temelj razvoja. To je nešto što je i kočilo razvoj Zenice u proteklom periodu, a to mogu kazati jer sam itekako upoznata kao donedavni uposlenik Gradske uprave Zenica. Zato i jeste intencija sa ministrima posjetiti i druge jedinice lokalne samouprave, kako bismo potpuno bili upoznati sa problematikom, ali i šta su njihovi prioriteti. Saradnja ne mora biti isključivo svedena na finansije, ima tu dosta saradnje koja se može unaprijediti i u drugim oblastima važnim za razvoj naših gradova i općina, odnosno cjelokupnog Kantona”, kazala je premijerka Mehmedić nakon sastanka.