Zenički uzgajivači golubova osvojili nagrade na Evropskoj izložbi balkanskih rasa

Golubovi tri zenička golubara, članova Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja uzgajivača „Zenica 1956.“ na nedavno održanoj Evropskoj izložbi balkanskih rasa golubova u Somboru, osvojili su nagrade evropskog šampiona.

Tako je Aldin Softić pomenutu nagradu dobio za uzgoj žutih zeničkih prevrtača, Jasmin Dedić za uzgoj bačkih golubova, a Almir Muco je uz šamionsku evropsku titulu, za svog crnog zeničkog prevrtača dobio i priznanje za najlješeg goluba izložbe i Balkana.

“Ova priznanja za nas lično, a i za naše Udruženje, veoma su značajna, a svojevrsno priznanje nam je bio i poziv Evropskog saveza uzgajivača da dođemo i  učestvujemo na ovoj izložbi”, napominje Almir Muco, predsjednik Udruženja uzgajivača „Zenica 1956.“ , dodajući da ovo Udruženje iz godine u godinu, po svojim rezultatima, pokazuje da je jedno od najjačih udruženja u BiH i dokazuju to i kao ptičarska i kao golubarska sekcija, jer gdje god se pojave osvajaju evropske titule sa svojim eksponatima.

“Međutim, svako te vrste, učešće na izložbama iziskuje i određena novčana sredstva i tu često nastaju teškoće, pa za naš posljednji odlazak upravo na izložbu u Sombor, nažalost nismo uspjeli naći ni jednog od sponzora, pa smo na tu Evropsku izložbu balkanskih rasa golubova išli isključivo o vlastitom trošku, počev od putovanja, noćenja i ostalog”, ističe Almir Muco, predsjednik Udruženja uzgajivača „Zenica 1956.“. (V.J.)