Liste nezaposlenih veoma upitne, reforma neophodna i ostvariva

Na formalnim evidencijama u državi imate 400.000 nezaposlenih, u FBiH 280.000, u Kantonu Sarajevo 56.000 nezaposlenih, međutim kada poslodavac zatraži radnika za angažovanje na konkretnom poslu ove liste su veoma upitne, istakao je u Odgovorite ljudima Mario Nenadić, direktor Udruge poslodavaca FBiH.

“Mi smo bili nedavno i u vladinim tijelima i kod direktorice Zavoda za zapošljavanje kojom prilikom smo utvrdili ono što već znamo. Nedovoljna efikasnost, neuvažavanje prioriteta koje iskazuju i sindikati i poslodavci. Radi se o tome da mi nemamo kvalitetan Zakon o posredovanju pri zapošljavanju jer vi sada na listama, na evidencijama imate i one koji su tu samo radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. Nije razdvojena lista aktivnih tražilaca posla od evidencija socijalnih. Došli smo u jednu paradoksalnu situaciju da je tamo stotine hiljada ljudi na evidencijama. S druge strane mi nemamo zakon o radu studenata, nemamo brza rješenja za prekvalifikacije, dokvalifikacije, imamo jako neusklađen sistem obrazovanja sa potrebama tržišta rada i jednostavno u jednom smo situaciji koju ponovo možemo na jednostavan način riješiti, ali je potrebna intervencija vlasti. Ne vjerujem da je kvalitetno rješenje da i dalje intervenišemo kao predlagači zakona, da te naše procese preuzimaju zastupnici u Parlamentu”, kazao je.

Zastupnik SBiH u Parlamentu FBiH Admir Čavalić navodi da je predložio jednostavno rješenje, inicijativu za koju je dobio pozitivno mišljenje od Fonda.

“Da svaki građanin Federacije ima osnovni paket zdravstvenog osiguranja, da ne komplikujemo sa evidencijama. I to je to, kraj priče”, rekao je.

“Generalno se Služba za zapošljavanje koristi iz motiva koje su kolege navele. Reforma je nužna, brza, neophodna i mislim da je ostvariva. Samo treba malo spremnosti”, smatra zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Haris Šabanović.

“Sa ovakvom situacijom sa evidencijama stvaramo savršen prostor za razvoj sivog tržišta. Sasvim je jednostavno ovo riješiti sa 5 prioriteta koji su poslodavci dali vlasti”, zaključio je Nenadić.

Federalna.ba