FBIH: Ko ima mogućnost samostalne uplate staža

U Federalnom zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje za naš program su potvrdili kako građani mogu sebi uplaćivati staž.

“Iznos dobrovoljnog osiguranja u 2023. godini je 288,83 KM. Toliko je određeno prema prosjeku federalne plaće i ne može više niti manje od tog iznosa. Ovo osiguranje se regulira u Zavodu PIO sklapanjem ugovora i uplaćuje se mjesečno”, pojasnio je Tomislav Kvesić,portparol Federalnog zavoda za penzijsko I invalidsko osiguranje.

Dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina života, a koja ima prebivalište u Federaciji BiH i koja se ne nalazi u obaveznom osiguranju. Dakle, koja nije u radnom odnosu,ukazao je Kvesić.

Kod plaćanja staža u poslovnicu Zavoda PIO, osoba mora donijeti uvjerenje o prebivalištu, ljekarsko uvjerenje i ličnu kartu.Dobrovoljni staž ide od momenta predaje dokumentacije. Kod uplate dobrovoljnog osiguranja ne treba firma kao posrednik. Osoba se registrira, dobije rješenje o dobrovoljnom osiguranju i taj staž se računa kao penzijski, odnosno, redovni staž. (Š.B.)