Rekonstrukcija 8 škola na području ZDK

Danas je u uredu premijerke Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisan ugovor o kreditiranju rekonstrukcije 8 škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona, dvije u Zenici, jedna u Kaknju i pet u Zavidovićima.

Kreditna  sredstva su osigurana kroz Projekat energetske efikasnosti u javnim objektima iz Revolving fonda njemačke razvojne banke KFW. Institucija zadužena za implementaciju projekta je Ministarstvo prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine. U proteklih nekoliko godina na području kantona je realizovano 66 projekata škola i zdravstvenih ustanova za koje je iz ovog fonda povučeno blizu 19 miliona konvertibilnih maraka.

Koliko je planirano sredstava za rekonstrukciju osam škola minister Martić kaže:

To je vrijednost od šest miliona i osamstodevesetšest tisuća konvertibilnih maraca, od toga je pola grant sredstva, a pola se zadužuje Vlada kantona. Ovo je nastavak jedne dugogodišnje saradnje sa ministarstvom odnosno sa federalnom Vladom”, izjavio je za Zenicainfo Josip Martić, ministar Ministarstva prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine nakon svečane ceremonije potpisivanja ugovora.

Pored ovih osam na području Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona ima još škola koje treba rekonstruisati.

Znači, radi se o revolving fondu koji će se povratom kreditnih sredstava puniti i dalje i ta sredstva će se moći koristiti u iste svrhe, naravno za rekonstrukciju drugih objekata”, rekla je Draženka Subašić, ministrica Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK.

Dobili smo od KFW a ovaj projekat u vrijednosti od oko 650 000 KM. Planiramo raditi u područnoj školi naselje Termoelektrana. Prema dogovoru sa federalnim ministarstvom izvodiće se veliki strukturalni radovi, krov, zidovi, podovi, sala koja trenutno nije u upotrebi jer je opasna za naše učenike. Znači totalna rekontrukcija”, rekla je Nizama Marušič, direktorica osnovne škole 15.april, Doboj – Kakanj.

Njemačka razvojna banka KFW će donirati 9,5 miliona Eura za ove namjene i Ministarstvo za prostorno uređenje nastavlja realizaciju projekta utopljavanja odnosno energetske efikasnosti preko svoje implementacijeks jedinice i u ostalim kantonima i županijama na području Fedracije BiH. (T.B.)