Eko incident na rijeci Bosni – na potezu je Tužilaštvo ZDK

Nakon uspješne sanacije oštećenja kanala i predtretmana otpadnih voda, okončan je inspekcijski nadzor Federalnog vodnog inspektorata u privrednom društvu ArcelorMittal d.o.o.

Federalni inspektori su započeli nadzor u jutarnjim satima 31.1.2023. godine nakon zaprimljene dojave aktivista za zaštitu rijeke Bosne o incidentnom zagađenju rijeke usljed izlijevanja tehnoloških otpadnih voda iz pogona Čeličana. U operativne provjere su sve vrijeme bili uključeni i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

“Policijski službenici Uprave policije MUP ZDK su u nastavku daljnjih aktivnosti oko utvrđivanja okolnosti pod kojim je došlo do izljevanja crvene tečnosti u vodotok rijeke Bosna vršili operativne provjere na širem lokalitetu mjesta Banlozi. Obzirom da na tom području egzistira više privrednih subjekata. Pored ovih aktivnosti vrši se razmjena informacija sa službenicima Kantonalne i Federalne uprave za inspekcijske poslove koji također postupaju u ovom predmetu u okviru svojih nadležnosti. Nakon što Upravi policije bude dostupan nalaz i mišljenje vještačenja uzoraka koji su uzeti dana 31.01.2023. godine poduzeti će se potrebne mjere i radnje koje budu naložene od strane Kantonalnog tužilaštva Zeničko dobojskog kantona”, izjavio je Elvedin Fišek, potparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko dobojskog kantona.

ArcelorMittal je u jučerašnjem saopštenju za javnost objavio da je uzrok incidenta, odnosno crvena boja rijeke Bosne od prije dva dana, oštećenje podzemnog zida šahta DHD Sistema, koji je spojen na kanalizacionu mrežu.

Na potezu je tužilaštvo Zeničko dobojskog kantona. (T.B.)