Prvak Slovenije, Rukometni klub Celje u avgustu dolazi u Zenicu

Direktor RK Celja Miroslav Benicky odgovorio RK Čeliku na upit o saradnji dva kluba: ,,Objavite da RK Celje prihvata saradnju i da sigurno dolazimo u Zenicu da 13. avgusta odigramo utakmicu sa RK Čelikom!’’– kaže Benicky.

Eksluzivna vijest je stigla u Zenicu iz Rukometnog kluba Celje, koji je 24 puta prvak Slovenije u rukometu i 21 put pobjednik Kupa Slovenije. Iz Slovenije se javio direktor RK Celje, Miroslav Benicky, koji je pozitivno odgovorio na molbu RK Čelika za dugoročnu saradnju sa RK Celjem. RK Čelik želi saradnju sa velikim klubovima iz regiona i već je prije toga uspostavio sardanju sa klubovima iz bivše Jugoslavije, kao što su dvostruki evropski šampion RK Vardar iz Skoplja, RK Crvena zvezda iz Beograda, RK Budvanska rijivera, koji je prvak Crne Gore itd.

“Možete slobodno objaviti medijima i ljubiteljima rukometa da RK Celje prihvata poziv Čelika za saradnju i da ćemo u znak početka dugotrajne i plodne sardanje sa RK Čelikom već 13. avgusta ove godine u Zenici odigrati prijateljsku utakmicu, u najboljem sastavu”, kaže Miroslav Benicky, direktor RK Celja.

Škrbić u posjeti Celju

Direktor RK Celja Miroslav Bencky je pozvao predsjednika RK Čelika Paneta Škrbića da u drugoj polovini februara ove godine posjeti Celje, gdje će biti dogovoreni detaji o daljoj saradnji dva kluba, te o tehničkoj oganizaciji oko utakmice u Zenici u avgustu ove godne.
“Našu delegaciju u razgovorima sa RK Celjem krajem ovog mjeseca u Celju će sačinjavati predsjednik RK Čelika Pane Škrbić i ambasador RK Čelika u Sloveniji, Zeničanin Kenan Merdanović, koji živi i radi u Celju i koji je najzaslužnji za uspostavljanje saradnje RK Čelika i RK Celja”, kažu u Upravi RK Čelika.

A predsjednik Kluba Pane Škrbić je pun hvale za angažovanje Merdanovića kao prvog ambasadora RK Čelika u Sloveniji i zemljama Evropske unije:
“Merdanović je za svega mjesec dana od imenovanja za ambasadora RK Čelika u Sloveniji napravio više za Čelik nego neki rukometni radnici naprave u čitavoj karijeri! On je veliki zaljubljenik RK Čelika i rukometa i zato je dobitnik naše najveće nagrade ,,Zlatno srce Čelika’’. Keno – hvala TI!” izjavio je Pane Škrbić.

O RK Celju

Rukometni klub Celje je osnovan 1946. godine. Znači tri godine prije od RK Čelika (osnovanog 1950. godine).
Stalni je učesnik Lige prvaka, gdje je šest puta igrao u polufnalu, a 2004. godine je osvojio titulu Lige prvaka.
RK Celje je čak 25 puta bio prvak Republike Slovenije, a 21 puta je pobjednik Kupa države.
Trenutno najbolji igač RK Celja je Aleks Vlah, član reprezentacije Slovenije i najbolji igrač Slovenačke ekipe na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu. Za RK Celje igra i naš 24.-godišnji reprezentetativac BiH Amir Muhović iz Sarajeva.
Nekada su dres RK Celja nosile rukometne svjetske legende kao što su Mirko Alilović, Sergej Rutenka, Dragan Škrbić i većina reprezentativaca Slovenije.
Zanimljivo je da su ekipu RK Celje u nekoliko navrata trenirali najpoznatiji BiH rukometni stučnjaci, treneri Sead Hasanefendć, Kasim Kamenica i Abas Arslanagić.
Prije mjesec dana Celje je pobijedilo njemački Kiel, a 15. februara u Celju dočekuje veliku RK Barcelonu.
“Sve u svemu 13. avgusta u Zenici će biti velika promocija i praznik rukometa, te prilika da prijateljima rukometa kod nas obezbijedimo jedistven sportski događaj i napunimo Gradsku arenu ,,Husejin Smajlović’’. Već sada se radujemo tom jedinstvenom događaju”, zaključuje predsjednik RK Čelika Pane Škrbić.

Izvor:RK Čelik