Zenički vatrogasci intervenisali 650 puta u 2022. godini.

Osim što spašavaju ljude i imovinu, vatrogasci pomažu i u drugim opasnostima, kao što su poplave, olujno nevrijeme, prometne nesreće te ekološke i druge katastrofe. Profesionalna vatrogasna jedininca Zenica je u januaru ove godine imala 38 intervencija. Za 2022. godinu su intervenisali 650 puta.

Najveći procenat spade u intervencije gašenja šumskih požara i požara niskog rastinja. Zatim tu su i strukturalni požari, to su požari kuća i stanova. Značajan udio u ukupnoj statistici zauzimaju tehnićke intervencije, prije svega to su intervencije na spašavanju unesrećenih osoba u saobraćajnim udesima i druge tehničke intervencije”, rekao je Nermin Mujkanović, komandir PVJ Zenica.

Pred nama je sezona čišćenja suhog rastinja, odnosno vrijeme kada se počinju uređivati kućna dvorišta i njive i vatrogasci pozivaju na oprez.

Obratiti pažnju na koji način to obavljamo. Prije svega treba obratiti pažnju na atmosferske uslove, na vlažnost vazduha, na smjer vjetra i jačinu vjetra. Ako to već radimo onda da to radimo kako treba na način da više kamara odjednom, da ne pravimo velike kamare i da to gasimo, da to palimo jer nećemo to moći iskontrolisati. Znači više malih kamara i kako ćemo to uraditi. Znači ogradimo, ako nemamo neke specijalne posude od metala, ogradio te kamarice i tako onda palimo, ali je preporuka što manje paliti. Više na neki drugi način da to radimo, jer svake godine mi imamo velike štete, opteretimo vatrogasnu jedinicu, opteretimo grad, tako da to su vrlo tešk,i i ogromni su to izdaci, i materijalni, a može doći i do žrtava, ljudskih, što je najveći problem”, izjavio je za Zenicainfo, Nermin Mujkanović, komandir PVJ Zenica. (T.B.)