Nauka i emocija utkane u muziku Zeničanina Adnana Bešića

Zeničanin Adnan Bešić u žižu javnosti dospio je po obradama Cover-a poznatih muzičara, a ovih dana pažnju plijeni obradom Merlinove „Ruže“, koja je za jedan dan dosegla preko 12.000 pregleda na You Tube kanalu.

Kako živimo u vremenima kada primat nad umjetnošću sve više uzimaju šund i komercijalna muzika, danas je rijetkost sresti mlade ljude koji nisu podlegli pritiscima komercijalnog, a jedan od njih je zasigurno 21-ogodišnji Adnan. Ovaj mladi umjetnik i student prve godine Medicinskog fakulteta, u svijet muzike uplovio je još kao šestogodišnji dječak.

„Sviram u našem zeničkom Romantic bendu, a ljubav prema snimanju Cover-a se pojavila tu negdje usput, kada sam kupio opremu i snimam već godinu dana u svom kućnom studiju“, kaže Adnan.

Bijeg od stvarnosti i bolesti savremenog doba-stresa, pronalazimo, svako ponaosob, u onome što nas ispunjava i čini srećnim. Za Adnana Bešića taj bijeg je bio muzika. Uploviti u taj svijet je, kako kaže, posebno iskustvo u kojem se oslobađate i dopirete i do najsitnijeg emotivnog nerva i djelite ga s publikom.  Upravo emocija koja se i provlači kroz Adnanove obrade je i bila razlogom zbog kojeg je, kako nam priča, i zavolio Merlinove pjesme, koje su poznate po snažnom emotivnom naboju, pa otuda i obrada njegove „Ruže“. „Danas je sve manje emocije koja se prepoznaje. Odlučio sam pokušati i ja na neki način doživjeti tu pjesmu. Doživjeli smo je kroz mladalačku ljubav koja je emotivna i iskrena“, ističe Adnan, napomenuvši da je za spot htio da bude „zeniča priča“, u kojem su korišteni kadrovi sa Smetova i zeničkih parkova.

Ovaj talentirani Zeničanin za svoj rad, kako kaže, dobija svakodnevno pohvale, a posebno mu znači ona koja dolazi iz Muzičke magaze našeg popularnog pjevača Dine Merlina, koji je ujedno Adnanov omiljeni muzičar i najveća inspiracija. A šta je to što trenutno kod njeg preovladava više ljubav prema muzici ili nauci? „Više volim nauku, a muzika me ispunjava i gura naprijed“, istakao je Adnan.

Za publiku sprema dosta novih iznenađenja i Cover-a koje će kako kaže uskoro objaviti, a sve koji bi voljeli poslušati ovog mladog muzičara pozivamo da posjete njegov instagram profil pod imenom Bešić Adnan te istoimeni You Tube kanal. ( M.Hurem)