PD “Željezara” Zenica realizovalo manifestaciju “Pješačenjem do zdravlja. Svi na Smetove – svi na snijeg”

Planinarsko društvo “Željezara” Zenica realizovalo je manifestaciju “Pješačenjem do zdravlja. Svi na Smetove – svi na snijeg”.

Radi se o tradicionalnom događaju koji je realizovan uz pokroviteljstvo Grada Zenica. Oko 150 planinara jutros je krenulo ispred tržnog centra do Peševića gdje su im se pridružili planinari Babinskog sliva, a onda svi skupa su izašli na Planinarski dom na Smetovima. “Cilj ove akcije je okupljanje građana i planinara. Akcija je realizovana pod pokroviteljstvom Grada Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića kojem se ovom prilikom zahvaljujem. Naše društvo sad broji oko 200 članova, imamo vrijednih članova koju idu po cijeloj bivšoj Jugoslaviji i Balkanu, tako da ovom manifestacijom želimo pokazati građanima da se uključe u organizaciju i da ih izvedemo na Smetove”, kaže Anto Šakić, predsjednik PD “Željezara” Zenica, uz napomenu da je ovo bila prilika svim građanima da iskoriste ovu manifestaciju i izađu na čist zrak.

Jedan od učesnika današnjeg pješačenja bio je bivši predsjednimk Sindikata metalaca ZDK Islam Imamović koji je već nekoliko godina u penziji.

“Ovo je formula za dug život i dobro zdravlje. Izuzetno sam zadovoljan i svima preporučujem ovaj vid rekreacijskog treniranja”, kaže Imamović koji dodaje da je zagađenje zraka u Zenici prisutno već nekoliko decenija i da boravak na čistom zraku ima svoje prednosti.

“Ovo je 10-ak kilometara od Zenice i mnogi su se uvjerili šta donosi ova nadmorska visina i ljepota. Naravno, treba još ulagati, ulagati kako bi se popravili sadržaji. Ovdje je jako bitan i čovjek. Jako je bitna odluka, mnogi koji se nisu bavili planinarenjem, sad su to postali jer je ovaj vid rekreacije u ekspanziji i ovo je dobra formula da se što manje ide kod doktora”, završava Imamović.

Uz sankanje i druženje za sve učesnike bili su obezbjeđeni topli napici i ručak. (N.G.)