Na Pravnom fakultetu održan okrugli sto povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici organizovao je danas okrugli sto povodom 27. januara-obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Događaj je realizovan kombinovano, in vivo i online,sa eminentnim učesnicima,profesorima historijskih nauka iz BiH i drugih zemalja,predstavnicima Jevrejske zajednice u BIH,Međureligijskog vijeća, te uključenjima predstavnika Instituta za istraživanje genocida iz Kanade, Memorijalnog centra iz Jerusalema,kao i Univerziteta Rijad iz Saudijske Arabije.

Šef Katedre za historiju države i prava Pravnog fakulteta u Zenici, prof. dr. Dževad Drino podsjeća, da ovaj fakultet,odnosno Univerzitet Zenica  redovno obilježavaju Dan sjećanja na genocid u skladu sa odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz 2005. godine,koja podrazumijeva da se taj datum obilježava u cijelom svijetu.

“Okrugli sto je priređen s ciljem da se nikada ne ponove slučajevima genocida i to je nešto što predstavlja  naš dug prema Jevrejima i čovječanstvu općenito”, kazao je dr. Drino.

Na temu „Jevreji i Bošnjaci-žrtve genocida 20. stoljeća“,govorio je prof. dr. Ajdin Huseinspahić sa zeničkog Pravnog fakulteta.

“Holokaust je trajni simbol genocida,nakon kojeg smo se nadali da tokom 20. vijeka neće doći do istog,međutim genocid se ponovio na našim prostorima nad Bošnjacima 90-tih godina 20. vijeka. Danas boli činjenica da genocid nad Bošnjacima mnogi negiraju a mnoge međuanrodne institucije na to šute”, istakao je prof. Huseinspahić.

“Želimo poručiti koliko je sjećanje važno a istovremeno da upozorimo koliko je zlopamćenje nekako opasno i koliko nas nužno vodi u nova stradanja i nove žrtve”, naglašava Kenan Hodžić, sekretar Međureligijskog vijeća Zenica. (Š.B.)