Keleštura: Karate savez ZDK jedan od najaktivnijih, u tekućoj godini fokus na afirmaciji mladih takmičara

Takmičarsku i ujedno kalendarsku godinu karate savez Zeničko-dobojskog kantona završio je organizacijom Prvenstva Ze –do kantona za 2022 godinu.

Na prvenstvu je nastupilo 12 klubova sa oko 400 učesnika.Osim ovog tokom godine savez je uspio je organizovati i karate ligu .

„Cilj ovih takmičenja je prije svega afirmacija mladih takmičara, koji kroz ova takmičenja šire svoje iskustvo i stiču potreban kvalitet.Na ovim takmičenjima učestvovalo je preko 1000 mladih karatista , što je priznačete u ovim okolnostima jedna značajna brojka.“izjavio je za Zenicainfo.ba , Selver Keleštura , član UO KS ZDK .

Osim aktivnosti na nivou kantona , poseban pažnja u prošloj godini posvećena je učešću na Kupu Osijeka koji je ujedno bio i izborno takmičenje za reprezentativne selekcije Hrvatske.

„Reprezentacija kantona je ostvarila veliki uspjeh.Ubjedljivo smo bili najbolji i osvojili smo prvo mjesto. Pripao nam je i pehar najuspješnije takmičarske ekipe.Priznaćete okupiti 1000 takmičara na tri takmičenja, imati reprezentaciju uz organizovanje dodatnih zajedničkih treninga , osim što širi znanje takmičarima ima jednu drugu stranu, ljudske ličnosti.Mlade ljude odvaja od ovisnosti današnjice i raznih poroka.“zaključio je Selver Keleštura.

Karate savez ZDK spada u red najaktivnijih kantonalnih saveza u Federacij BIH. Od osnivanja 2017. godine redovan je učesnik seminara, turnira i prvenstava iz zvaničkih kaledara KS BIH.U 2023 godini planiraju nastaviti sa kvalitetnim radom a posebnu pažnju će posvetiti radu sa mladima.

“U narednoj godini planirana su 3.kola Kantonalne lige.Takođe fokus je na mladim takmičarima i afirmaciji što većeg broja mladih takmičara.U planu je oragnizacija kantonalnog prvenstva kao i Kupa Ze –do kantona u karate.Već sredinom februara planiramo učešće na Međunarodnom takmičenju u Sloveniji.Tokom godine imamo dogovorene nastupe na turnirima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.”optimista je Selver Keleštura. (M.P.)