U BNP-u sutra predstava “Oslobodite umjetnike”

Predstava za mlade „Oslobodite umjetnike“ u režiji Nicka Teunissena i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena sutra, 26. januara, u 12 sati u Zeničkom pozorištu.

Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo, koja je o predstavi izjavila:

Predstava govori o skupini mladih ljudi kojima stiže informacija da se njihovo pozorište zatvara zbog loše financijske situacije i da, ako ga žele sačuvati, moraju impresionirati strane donatore, ‘zaslužiti’ finansijsku potporu. Djeca shvataju da, ako žele napredovati i sačuvati svoj teatar, prvo se moraju osloboditi zastarjelog sistema rada i redateljice koja ih ograničava u svemu. Drugim riječima – moraju se izboriti za svoju slobodu. Oponašajući odrasle, djeca organiziraju glasanje i odlučuju da se od tada u njihovoj grupi sve stvari rješavaju demokratskim putem. No, ubrzo, kao i odrasli, djeca ‘upadaju’ u ‘zamke demokratije’, koje dovode do međusobnih sukobljavanja“.

U predstavi igraju članice i članovi Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Farah Čišić, Ema Duraković, Sara Džanić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Amina Salihović, Evhad Sivac, Sara Subašić i Lajla Šarić.

Za koreografiju su bile zadužene Farah Čišić, Sara Džanić, Dea Kalinić i Uma Nizamić, a za izradu maski Mensur Begičević. (izvor: Služba za odnose s javnošću BNP-a)