Rudnik Zenica: Drugi dan obustave proizvodnje-čeka se isplata decembarske plate

FOTO: Zenicainfo.ba

Rudari dva proizvodna pogona Rudnika mrkog uglja Zenica, Stara jama i Raspotočje, drugi dan zaredom su u radničkom neposluhu zbog kašnjenja u isplati prispjelih primanja.

“Radi se o plati za decembar i toplom obroku za novembar i decembar, kao i isplati regresa”, pojasnio je Elvedin Alić, sindikalni predstavnik pogona Stara jama.

Prema riječima Alića, postoji obećanje Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH o donošenju zaključka prema Rudnicima Kreka i Zenica o pozajmici radi izmirenja plate najkasnije do 25. januara, odnosno do sutra.

Radnici više nisu psihički spremni da rade bez novca, kazao je Alić, izrazivši ipak nadu da će uslijediti isplata plata, te da neće biti potrebe za nastavkom prekida proizvodnje.

Direktor Rudnika Zenica, Mensur Hukić ističe da je u protekloj 2022. godini bila loša proizvodnja, a posebno posljednja 3 mjeseca.

“To znači da su bili slabi i prihodi koji nisu dovoljni da se izmire obaveze prispjele obaveze pa i plate. Sve se to odnosi i na decembar prošle godine, pri čemu prihodi nisu dovoljni za isplatu plate. Nažalost, i pored ogromnih sredstava, koja je Elektroprivreda BiH uložila proteklih godina u modernizaciju proizvodnje, kao i finansijsku podršku, a radi se o preko 200 miliona maraka, efekti su izostali, produktivnost je ostala na izrazito niskom nivou, te je pred Rudnikom Zenica težak periodi i neizvjesna budućnost”, kazao je Hukić. (Š.B.)