Načelni dogovor za Stacionar postignut, ugovori o zakupu do kraja januara

Na poziv premijerke u Vladi ZDK, Amre Mehmedić, održan je sastanak u prostorijama Vlade ZDK u vezi sa rješavanjem problema korištenja prostora bivšeg željezarskog stacionara u vlasništvu Željezare Zenica u stečaju. Rješenje za korištenje prostora željezarskog stacionara na vidiku, načelni dogovor je postignut.

Sastanku su, pored premijerke, prisustvovali direktori i predsjednici Upravnih odbora, Kantonalne bolnice Zenica, JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu, Ministrica zdravstva, Ministrica finansija u Vladi ZDK i stečajni upravnik Željezare Zenica u stečaju.

Prema riječima Mirze Jarića, stečajnog upravnika posljednji pregovori između Željezare Zenica u stečaju i Uprava Kantonalne bolnice Zenica i JU zavod za medicinu rada i sportsku medicine zapeli su u definisanju cijene iznajmljivanja prostora koje je u vlasništvu Željezare. Od traženih 8KM sa uključenim PDV-om od strane Željezare, KBZ i Zavod nudili su prvobitno 3 KM, pa 5 KM po kvadratnom metru sa PDV-om. Ni na jednu od tih ponuda predstavnici Željezare Zenica nisu pristali.

Od početka pregovora o svim problemima upoznato je i resorno Ministarstvo zdravstva u Vladi ZDK koja je ujedno i osnivač pomenutih ustanova.

“Načelno smo postigli dogovor sa stečajnim upraviteljem željezare Zenica u stečaju i evo sad idemo na utvrđivanje kvadrata kako bismo i onda konačno potpisali ugovor o korištenju tog prostora”, rekao je Bruno Bojić, predsjednik UO KBZ nakon sastanka.

“Mislim da imamo načelni dogovor da ćemo vrlo brzo pristupiti zaključivanju ugovora tako da evo na zadovoljstvo svih strana, a ono što je najvažnije da se osigura kontinuirano pružanje zdravstvenih uskuga u ovom objektu koji je od velikog značaja ne samo za našu bolnicu nego naravno i za Zavod za medicinu rada” izjavila je za Zenicainfo Amra Mehmedić, premijerka Vlade ZDK.

Uprave Kantonalne bolnice Zenica i JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu će u narednim planovima budžeta morati planirati sredstva za plaćanje najamnine prostora u kojem rade zdravstveni radnici i pružaju usluge građanima ZE-DO kantona.

Pregovori se nastavljaju i konačno rješenje i potpisivanje ugovora o korištenju prostora Željezare Zenica se očekuje do kraja januara. (T.B.)