Dodijeljene nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice – među nagrađenima i odgajateljice PU “Abakus” Zenica

U četvrtak, 18.01.2023., u Mostaru su dodijeljene Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice (NIN) za 2022. Nominirane nastavnike i nastavnice, goste i gošće, uzvanice, prijatelje i prijateljice na ceremoniji izvršni direktor organizacije COI Step by Step Nedim Krajišnik je pozdravio sada već tradicionalnim „Dobro veče, čarobnjaci i čarobnice!“ po sedmi put.

A dug je niz razloga i dokaza da su nastavnici i nastavnice zaista mađioničari i mađioničarke. U izazovnim vremenima, kada nedostaje podjednako resursa i boljih odluka koje će unaprijediti nastavničku profesiju, nastavnici i nastavnice žive svoj poziv, ulažu energiju, znanje i beskonačnu ljubav u nove generacije. Inspirišu promjene a svijet, makar onaj u učionicama, mijenjaju na bolje. U prilog ovome govori i podatak kako, od prve dodijeljene nagrade do danas, nijedan/a nagrađeni/a novčanu nagradu nije zadržao/la za sebe, nego je podijelio sa svojim učenicima i učenicama, ulažući dalje u njihovo učenje, učionice i svoj rad.

NIN je, zato, nastojanje da se oduži ovoj plemenitoj i odgovornoj profesiji, osigura prostor i zaista zasluženo priznanje svih njihovih nastojanja i doprinosa razvoju društva. Kako je ova nagrada od 2019. godine i dio Global Teachers Award, svjetske nagrade za nastavnike/ce, NIN će dobitnicima i dobitnicama osigurati ulazak u pred finalni krug za dodjelu ove prestižne, planetarne nagrade.

Uz pet nagrada u pet kategorija, ovogodišnja novina su i nagrade publike i specijalna nagrada jednog od partnera i prijatelja projekta, za korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Iz 25 nominiranih praksi, po kategorijama, nagrađene su sljedeće:

Kategorija 1: Odgajatelji/ce u predškolskom odgoju i obrazovanju

Vildana Čeliković i Emina Talić-Hakanović, PPU “Abakus”, Zenica – Djeca su čuvari planete i svijeta
Nagrada publike:

Aleksandra Lukić i Dobrinka Perdan, JU Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj”, Bijeljina – Jesenja sonata

Kategorija 2: Učitelji/ce razredne nastave u osnovnim školama
Katarina Vučen, JU OŠ “Veselin Masleša” Foča – Da učenje ne bude mučenje
Nagrada publike:
Žana Butulija, JU OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, Banja Luka – Stonoga Vasi znanjem krasi

Kategorija 3: Predmetni/e nastavnici/e u osnovnim školama
Emina Sinanović, JU OŠ “Kiseljak 1”, Bilalovac – Drugačiji rječnik
Nagrada publike:
Željka Đukić, JU OŠ “Đura Jakšić”, Banja Luka – Naše matematičko putovanje i Matematički Kutak

Specijalna nagrada za korištenje IKT-a u nastavi:

Mejrema Ljevaković i Meliha Povlakić Hadžiefendić, JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, Sarajevo – Web aplikacija za učenike oštećena sluha

Kategorija 4: Predmetni/e nastavnici/e u srednjim školama
Danilo Kovač, JU “Gimnazija”, Banja Luka – Muzeji u nastavi – kolekcija kao ogledalo (Nagrada stručne komisije i nagrada publike)

Kategorija 5: Stručni/e saradnici/e na svim nivoima odgoja i obrazovanja
Meliha Salihović i Dženana Muratović, JU “Peta osnovna škola Brčko”, Brčko – Inkluzivni kutak biblioteke

Nagrada publike:
Miro Naletilić, JU “Prva osnovna škola”, Široki Brijeg – Želimo knjižnicu za 5!

Za nagradu publike bilo je otvoreno glasanje na portalu InSkola i pristiglo je ukupno 3000 glasova za nominovane prakse.

„Unatoč činjenici da nas silno raduju, dodjela NIN-a i organizacija ceremonije su zahtjevni i nimalo jednostavni zadaci za naš tim“, kaže Nedim Krajišnik. „Ipak, a ovo kažem uz ogromnu zahvalnost partnerima i prijateljima, društveno odgovornim kompanijama koje su odlučile da nam ove godine pomognu u realizaciji, uspjeli smo i ovaj put. Ovo je profesija važnija i veća od nas samih i trenutka u kojem živimo zato vjerujemo, želimo i nadamo se da će NIN trajati i kad nas ne bude“, rekao je Krajišnik.

Datum odabran za ovogodišnju ceremoniju je simboličan. Januar 18. je rođendan stručnjakinje za obrazovanje, heroine i žene koja je, sa nevjerovatnom energijom i predanošću, život i karijeru posvetila unapređenju struke i slavljenju nastavničke profesije u Bosni i Hercegovini, Radmile Rangelov Jusović (1965.-2021.). Snimak cijele ceremonije u Mostaru je moguće pogledati na YouTube kanalu COI Step by Step. Više informacija o NIN/u, nominovanim i nagrađenim praksama možete pogledati na web stranici Zajedice inovativnih nastavnika InSkola.

N1 BiH