Predavanje u Zenici na temu pravilnog korištenja autosjedalica

„Pravilno korištenje autosjedalica“ bila je tema današnjeg predavanja, koje je u Zenici okupilo mlade roditelje, zainteresovane da provjere svoje znanje ili pak da nešto više nauče o ovom segmentu sigurnosti djece tokom vožnje.

Nakon predavanja mogli su prisustvovati i besplatnom pregledu autosjedalica, a sve ovo organizovala je mlada Zeničanka Suada Muzaferija.

“Na ovu ideju došla sam kada sam postala majka i obzirom da sada često putujem sa bebom uvidjela sam da veliki broj poznanika i prijatelja na pogrešan način koristi ili što je još gore uopšte ne koristi autosjedalice, te je na taj način uveliko ugrožena sigurnost djece u saobraćaju, bez obzira da li putuju na dalje lokacije ili se pak voze po gradu”, navodi Suada Muzaferija, organizatorica današnjeg projekta.

“Po pitanju korištenja autosjedalica situacija u BiH je nažalost više nego očajna, jer manje od 10 posto roditelja uopšte koristi autosjedalicu, a od toga još je manje onih koji je ispravno upotrebljavaju, čime je sigurnost djece itekako dovedena u pitanje, a istovremeno se krši i zakonska odredba, koja nalaže upotrebu autosjedalice od rođenja djeteta pa sve do njegove 12-e godine života”, ističe Dijana Maslić, današnji predavač i jedna od samo nekoliko certifikovanih savjetnica za autosjedalice u BiH. (V.J.)