FOTO: Grupa mještana Pojska uređuje korito Kočeve

Grupa mještana Pojska koji su nedavno relizovali projekat „Voda Srebrenica” shvatili su da u ovom mjestu, u dijelu oko rijeke Kočeve postoji turistički potencijal koji treba iskoristiti. Korito je ranije bilo zapušteno, velike količine smeća su bile prisutne tako da su mještani došli na ideju da od toga naprave turističku atrakciju.

Osim čišćenja korita rijeke ideja nam je da napravimo neku vrstu izletišta koje će nakon čišćenja i uređenja biti atrakcija kako za mještane Pojska, Kočevskog sliva, tako i za ostale građane Zenice. Izletnici će moći odmarati, uživati u prirodi, čistom zraku, koristiti čistu vodu“, kaže jedan od pokretača akcije Mirzet Skopljak.

Do sada su urađene određene stvari, prokresivanje u dijelu gdje će biti šetnica.

Naš je plan da u budućnosti napravimo jednu vrstu staze koju ćemo obogatiti određenim sadržajima, klupe, stolovi, šadrvani gdje će nam trebati podrška lokalne zajednice, grada i resornog ministarstva“, kaže naš sagovornik.

U danima kada je prisutan nezdravi zrak u gradu, na ovoj lokaciji će se moći doći i uživati jer u blizini nema nikakvih zagađivača.

To je oaza, čista priroda, netaknuta priroda, tu ranije nikada nikakav sadržaj nije bio, u tom dijelu ne postoji niti jedan zagađivač ni vode, ni zraka, sve je apsolutno prirodno sa mnoštvom prirodnih izvora, to je jako bitno naglasiti. Mnogo ima izvora vode koje ćemo mi sanirati tako da svi koji budu tu dolazili mogu to koristiti, odmarati, uživati i korisititi tu pitku vodu“, naglašava Skopljak.  

Tokom dosadašnjih aktivnosti već je zasađen određen broj sadnica četinara, a u planu je na stazi koja je duga otprilike jedan kilometar zasaditi oko 1.000 takvih sadnica. Ono što naš sagovornik posebno naglašava jeste da se neće dozvoliti gradnja bilo kakvih objekata kako sve ovo ne bi otišlo u jednu drugu dimenziju i da će nastojati sačuvati prirodu, a postavit će se samo klupe stolovi i nekoliko šadrvana kako bi izletnici imali gdje odmoriti.

Kompletna pješačka staza i odmaralište biće izgrađeno uz rijeku Kočevu tako da će to istinski biti odmor za sve one koji posjete ovo mjesto kada bude uređeno onako kako su to inicijatori zamislili.