Rukometaši Čelika počinju pripreme 16. januara

Komesar Prve rukometne lige Federacije BiH Branko Vukojević objavio je kalendar takmičenja za nastavak prvenstva u proljetnom dijelu sezone.

Utakmice prvog proljetnog kola (12. redovno kolo) igraće se 18. i 19. februara, a posljednje, 22. kolo, 6. i 7.maja.U nastvaku sezone rukometaše Čelika očekuje borba na dva fronta u prvenstvu i Kupu. Kako je prvo kolo Kupa BIH na program 29. januara u zeničkom ligašu odlučili su pripreme početi 16. januara.

Kako su objavili iz Uprave Čelika svi  igrači  koji su završili prethodno prvenstvo na spisku su trenera Mikija Filipovića, medju kojima 9 igrača koji imaju manje od po 18 godina. Na spisku trenera Ljubomira Filipovića je ukupno 22 igrača, medju kojima su i dva igrača koji igraju na dvojnu registraciju za  Čelik i Slobodu iz Tuzle, Bakir Pirić i Admir Hadrović. Treći rukometaš Slobode, izuzetni rukometni talenat, Muharem Milkunić nije u sastavu zbog povrede u proteklom prvenstvu i neće ga biti na terenu oko četiri mjeseca, zbog operacije koljena.Pripreme rukometaša Čelika za novu sezonu će voditi treneri Miki Filipović i Amar Kobilica.

Pripreme ekipe Čelika počinju 16. januara u Zenici. Radiće se paralelno u Gradskoj areni i na terenima Kamberovića polja, jedan ili dva puta dnevno. Prema informacijama iz Uprave kluba, postoji mogućnost da će ekipa nekoliko dana trenirati i van Zenice, ukoliko se obezbijedi da tim trenizima može prisustvovati najmanje 80 odsto igrača, a zbog izostanaka s posla zaposlenih igrača, radi nastave u školama i na fakultetima.

“Radićemo dva puta dnevno, ubrzanim tempom, jer već 29. januara igramo prvo kolo Kupa BiH. Prvenstvo ove godine počinje mnogo ranije  18. februara. Kao i uvijek, treniraćemo i raditi paralelno i na fizičkoj spremnosti igrača i u radu s loptom. Iako je Kup došao brzo, to nije ni loše, jer ne moramo tražiti protivnike za prijateljske utakmice prije početka prvenstva“ izjavio je  trener Čelika Ljubomir  Filipović.

U RK Čeliku ističu da u narednoj poslusezoni imaju povoljniji raspored utakmica, jer im u goste dolaze sve jače ekipe iz Lige: u drugom kolu u Zenici gostuje Žepče, u 9. kolu  Jajce, a u 11. kolu ORK Rudar Banovići. U sve tri utakmice Čelik je pobijedio i u gostima.

“Mi ne podcjenjujemo nijednu ekipu. I posljednjeplasirana ekipa zna zaigrati dobro i napraviti iznenađenje. Naš pristup igri i u svakoj utakmici je da poštujemo i cijenimo svakog protivnika. Zato se moramo dobro pripremiti za prvenstvo “poručuju iz Čelika.

U prvom kolu Kupa Bih 29.januara rukometaši Čelika sastaju se sa Bosna Ekoenergija iz Visokog. Drugo pretkolo se igra 1. februara 2023. godine. Ako prođu prvi krug protivnik rukometašima Čelika biće pobjednik iz susreta Hercegovina-Iskra. (M.P.)