KB ZENICA: Još uvijek bez rješenja za isplatu jednokratne pomoći

Grupa uposlenika Kantonalne bolnice Zenice okupila se danas na novom protestu ispred upravne zgrade ove zdravstvene ustanove, zahtijevajući odgovore oko neisplate jednokratne pomoći, prvobitno planirane na pojedinačan iznos od 800 maraka.

U rukovodstvu strukovnog sindikata smatraju da su u posljednja dva radna dana prošle godine radnici Kantonalne bolnice Zenica prevareni i poniženi.

Predsjednik Upravnog odbora, Bruno Bojić i vršilac dužnosti direktora Bolnice, dr. Tarik Zulović u svojim su obraćanjima okupljenima podržali zahtjev za isplatom jednokratne pomoći ali, kako su kazali, trenutno se traži odgovarajuće rješenje.

“Upućen je poziv premijerki ZDK za sastanak oko ovog pitanja i čekamo odgovor”, kazao je Bruno Bojić.

“Sredstva koja Bolnica ima su namjenska i ne mogu se trošiti za isplatu jednokratne pomoći, a s druge strane, pošto je istekao rok koji je omogućavao isplatu bez pripadajućih doprinosa, potreban iznos je sada puno veći. Pored toga Bolnica mora biti likvidna 15. februara da bi mogla biti realizovana druga tranša sredstava Federalne vlade”, podsjeća vršilac dužnosti direktora, dr. Tarik Zulović.

Za oko 1.670 zaposlenih u zeničkoj bolnici ukupno potrebna sredstva za isplatu pomoći sada se procjenjuju na oko 2 miliona i 350.000 maraka.

Upravni odbor Kantonalne bolnice Zenica je posljednjeg dana decembra 2022. godine usvojio odluku o isplati jednokratne pomoći ali je bila sporna odredba o davanju saglasnosti resornog kantonalnog ministarstva zdravstva, koja je izostala.

Nakon što je ova odredba naknadno izbačena, direktor dr. Rasim Skomorac podnio je ostavku na ovu dužnost ne želeći staviti potpis na odluku, jer bi time, kako je kazao u obrazloženju ostavke, rizikovao krivičnu prijavu. (Š.B.)