Zašto Srbija ima toliko uspješnih sportista?

Sportski uspjesi jedne države definitivno ne moraju biti proporcionalni njenoj površini ili broju stanovnika. Jedan od najboljih primjera za to se nalazi u našem susjedstvu u vidu Srbije.

Sportisti iz Srbije nerijetko bilježe ogromne uspjehe na internacionalnom nivou, tako da u
mnogim kladionicama kao 1xbet Srbija često pripadaju užem krugu favorita na skoro svim
velikim takmičenjima. Uzeći u obzir sličan mentalitet i generalne prilike u državi je takav razvoj situacije za mnoge Bosance i Hercegovce poprilično iznenađujući. Upravo zbog toga smo se odlučili detaljnije istražiti fenomen uspješnosti sporta u Srbiji.

Od Đokovića do košarkaša: Najveći sportski uspjesi Srbije

Po pitanju sporta je region bivše SFRJ definitivno jedno od najuspješnijih područja svijeta. Ovo se prije svega odnosi na Srbiju, koja je u bivšoj državi, a i samostalno slavila veliki broj sportskih uspjeha. Posebno se ističe Novak Đoković koji je već godinama u vrhu teniskog svijeta i sigurno jedna od najuticajnijih figura balkanskog sporta generalno. Fantastični Beograđanin je samo jedan iz plejade sportista iz Srbije, koji su poznati u čitavom svijetu. Ova zemlja regiona skoro uvijek ima svoje predstavnike u najvećim ligama i takmičenjima. Grupi najpopularnijih srpskih sportista pripadaju između ostalih:
• Nikola Jokić (košarka) – 2x MVP NBA lige
• Vlade Divac (košarka) – Košarkaška Kuća slavnih
• Ivana Španović (atletika) – Olimpijska prvakinja
• Nemanja Vidić (fudbal) – Osvajač Lige prvaka
• Nikola Grbić (odbojka) – Olimpijski prvak
Izuzimajući fudbal i rukomet, u kojima je Hrvatska bez dileme na vrhu Balkana, Srbija je
dominantna u svim ostalim timskim sportovima. Posebno se ističe košarkaška reprezentacija, koja je poslije raspada SFRJ uspjela osvojiti čak 11 medalja na velikim takmičenjima, uključujući 3 evropska i 2 svjetska zlata. Još uspješniji su srpski vaterpolisti sa ukupno 55 velikih medalja, od čega je čak 35 zlatnog sjaja. Na kraju vrijedi istaći i srpske odbojkaše i odbojkašice. Dok su žene nakon samostalnosti uspjele osvojiti ukupno 21 medalju (8 zlatnih) muškarci su bili nešto uspješniji sa ukupno 26 medalja (5 zlatnih).

Infrastruktura bivše države

Kao glavni i najveći Beograd je naravno bio i najrazvijeniji grad bivše SFRJ. Sportska
infrastruktura u Beogradu je već desetljećima na nivou puno većih evropskih zemalja, tako da sportisti puno lakše mogu ostvariti svoj potencijal. Za razliku od Hrvatske i posebno Bosne i Hercegovine, teritorij Srbije je u prošlom ratu skoro pa kompletno bio pošteđen razaranja i uništenja. Za razliku od komšija Srbija nije imala potrebu obnavljati infrastrukturu, što je naravno ostavilo puno veći prostor za druga ulaganja. S tim u vezi ne iznenađuje da je Srbija bila u stanju unaprijediti postojeće i izgraditi nove kapacitete, koji sportistima znatno pomažu u ostvarenju njihovih ciljeva. Osim toga je bitno spomenuti da Srbija neke od svojih najvećih sportskih kolektiva (kao Crvena Zvezda) posmatra kao određen državni projekat, te na račun toga na godišnjoj bazi izdvaja ogromna budžetska sredstva za njegovo unaprijeđenje. Razlike u državnim ulaganjima su u poređenju Bosne i Srbije ogromne. Dok klubovi iz Bosne godišnje ne dobivaju skoro pa nikakvu pomoć od države, sportski kolektivi iz Srbije uživaju veliki broj benefita, koji izuzetno pozitivno utiču na njihov razvoj.

Odlične škole sporta

Budžetska ulaganja nisu jedina stvar, kojom država Srbija direktno pomaže svojim sportskim kolektivima. Iako i Srbija kao i Bosna još uvijek čeka na zakonska rješenja, koja bi definitivno riješila problem privatizacije sportskih kolektiva, ovaj segment je ipak puno bolje uređen nego na teritoriji BiH. Jedan od glavnih razloga za to je činjenica da saveze i klubove vode uspješni ljudi bliski vlasti, koji na račun toga puno lakše mogu osigurati nova ulaganja u njih. Jedan od najvećih razloga sportskog uspjeha Srbije su fantastične škole sporta. Svi gradovi u Srbiji imaju sistematska rješenja, koja se brinu za to, da nove generacije uvijek imaju opciju besplatnog pristupanja nekoj od škola sportova, a da pri tome mogu razvijati svoje vještine uz nadzor kvalitetnih i provjerenih stručnjaka. Sve dok se u Bosni i Hercegovini barem ovaj aspekt ne uredi sistematski je sigurno da će nivo kvalitete sporta sigurno biti puno niži nego u zemljama regiona.