KB ZENICA: Nastavljaju se aktivnosti oko isplate jednokratne pomoći

Aktivnosti oko isplate jednokratne pomoći za uposlenike Kantonalne bolnice Zenice se nastavljaju, potvrdio je danas Bruno Bojić, predsjednik Upravnog odbora ove zdravstvene ustanove.

Upravni odbor je posljednjeg dana decembra usvojio odluku o isplati pomoći u pojedinačnom iznosu od 800 maraka za ukupno 1.760 zaposlenih,ali je bio sporan član odluke koji je podrazumijevao saglasnost ministrice zdravstva, koja je izostala.

Zbog ovog detalja, ostavku je podnio direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr. Rasim Skomorac, ne želeći rizik od krivične prijave.

Bojić je ustvrdio da su uposlenici zeničke bolnice heroji u bijelom, to su potvrdili i tokom pandemije koronavirusa kada su neki od njih danima ostajali u Bolnici kako ne bi bili potencijalno rizični za zajednicu i svoju porodicu.

– U svakom slučaju, bit će obavljen razgovor sa nadležnima iz kantonalne vlade, a već je održan sastanak sa novim vršiocem dužnosti direktora Kantonalne bolnice Zenica i predstavnicima Sindikata zdravstvenih radnika.

Vršilac dužnosti direktora, dr. Tarik Zulović, upravo dolazi iz Upravnog odbora, koji je inače, jednoglasno pred Novu godinu donio odluku o isplati jednokratne pomoći.

“Nažalost, sticajem okolnosti, zakasnili smo ispoštovati rok Vlade Federacije BiH prema kojem poslodavci nisu bili u obavezi platiti doprinose na isplaćenu jednokratnu pomoć, ali, s druge strane neka naša saznanja govore da bi taj rok mogao biti produžen za 90 dana”, kazao je Bojić.

Dodao je, da će insistirati da se pomoć isplati na zakonit način, te naglasio da niko ne može tačno reći rok kada bi se to moglo realizovati. (Š.B.)