Protekla godina za BK Rotacija Spin najuspješnija do sada

Protekla 2022. godina za Biciklistički klub Rotacija Spin iz Zenice bila je najuspješnija do sada. Za četiri godine od osnivanja stigli su do najboljeg bh. kluba u disciplini drum.

Vedad Karić, prvak naše države u pet kategorija u seniorskoj konkurenciji zasluženo je ponio titulu najboljeg bh. vozača za 2022. godinu.

„Ekipno u seniorskoj konkurenciji smo osvojili prvo mjesto u Premijer ligi, osvojili smo i generalno i takmičarsku ligu, dakle objedinjeno sve takmičarske kategorije na nivou države i tu smo osvojili generalno ligu. Ovo sve govori da klub jednostavno ima budućnost. Ima mlade kategorije koje donose bodove za klub. Za klub koji je osnovan 2018. godine mislim da je to jedan veliki uspjeh“, izjavio je za Zenicainfo.ba Vedad Karić, član i osnivač BK Rotacije Spin iz Zenice.

Od mlađih biciklista izdavaju se Arman Agić, državni prvak i osvajač Premijer lige na drumu u kategoriji mlađih kadeta. Tu su još Saša Vujić i Martina Čondra.

Najbolji bh. biciklista već je okončao prvi dio priprema za narednu sezonu. Redovno vozi na relacijama Zenica-Smetovi i Zenica –Vlašić-Zenica. Prvog vikenda u ovoj godini vozili su u Hercegovini. Naredne sedmice Karić pripreme nastavlja na Hvaru gdje će ostati desetak dana. Prva zvanična trka ga očekuje 1. marta gdje će u okviru „Istarskog proljeća 2023“ voziti 6 međunarodnih utrka. Glavni događaj ove godine biće svakako Evropsko prvenstvo u Holandiji u mjesecu seprembru.

„Što se tiče ove sezone ja sam već uveliko počeo sa pripremama. Čekaju me velika takmičenja. Pored Evropskog prvenstva u Holandiji, mislim da ću voziti i utrke u Sloveniji koje su svrstane u kalendar „Eurotour“, pored naravno svih domaćih utrka“, optimista je najbolji bh biciklista Vedad Karić.

U biciklističkog klubu Rotacija Spin se nadaju da će uskoro Zenica ponovo biti domaćin neke od zvaničnih utrka iz kalendara BS BIH.

„Mi smo već u pregovorima. Na Upravnom odboru u klubu smo predložili da ove godine budemo suorganizatori ili organizatori jedne utrke iz kalendara Biciklističkog saveza BIH na platou Smetova. Sve zavisi od ljudi odnosno institucija koliko će podržati tu samu manifestaciju. Mi možemo to iznijeti na svojim plećima. Imamo jako iskusne ljude u klubu. Mislim da bi doveli jako kvalitetne vozače ne samo iz države već i iz drugih zemalja regiona“, optimista je Vedad Karić.

Upravni odbor Biciklističkog saveza BIH će uskoro usvojiti kalendar takmičenja za 2023. godinu kada će biti poznat broj i raspored ovogodišnjih bh. takmičenja. (M.P.)