Protest građana zbog neisplaćene jednokratne pomoći za nezaposlene

Mirnom protestnom šetnjom od zgrade Uprave Grada Zenica do zgrade Biroa i Službe za zapošlajvanje ZDK, neformalna grupa građana danas je u Zenici ukazala na problem neisplaćene jednokratne pomoći jednom broju nezaposlenih sugrađana, a shodno Uredbi o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

“Mi smo se danas okupili kako bismo konačno dobili odgovor o tome ko je krivac od nadležnih institucija za neisplaćenu jednokratnu pomoć od 100 KM za oko 2.500 nezaposlenih građana u Zenici, jer na Birou u Zenici nam kažu da je do Vlade F BiH, a kada pozovemo Vladu, oni kažu da je do Biroa”, navodi Medina Juhić, jedna od organozatorica današnje mirne protestne šetnje u Zenici.

“Ja sam prognanik iz Doboja, demobilisani borac, nezaposlen već 30 godina i ja i supraga smo sve papire uredno predali na Biro rada, međutim otvorili smo zalud račune, za čije otvaranje je banka uzela pare i dalje ih uzima za vođenje računa, a ni ja ni supruga nismo dobili jednokratnu pomoć za nezaposlene”, kaže Samir Begović, jedan od učesnika mirne protestne šetnje.

Ova šetnja okupila je danas tek 30-tak sugrađana, a tako mali broj i pasivnost sugrađana, nažalost su realnost našeg društva, kažu organizatori.

– U toku su pojedinačne provjere, za one osobe, koje su dostavile transakcijske račune, a nisu im isplaćene jednokratne novčane naknade, da li su iste bile na evidenciji nezaposlenih na dan 31.08.2022.godine. Na osnovu tih provjera će se uputiti Vladi Federacije BiH izvještaj o dosadašnjoj isplati jednokratnih novčanih naknada uz dodatni spisak navedenih osoba, koje su bile na evidenciji nezaposlenih na dan 31.08.2022.godine na daljnje postupanje kako bi se riješio nastali tehnički problem, saopštavaju danas , između ostalog, iz Službe za zapošljavanje ZDK. (V.J.)