“Zimovanje u biblioteci”: Edukativno-zabavni projekat za djecu

Gradska biblioteka u Zenici i za ovaj zimski raspust osmislila je i organizuje edukativno-zabavni program za djecu školskog uzrsta od 7 do 14 godina.

Program je nazvan „Zimovanje u biblioteci 2023.“  a realizuje se u novootvorenoj Dječijoj čitaonici u Ulici „Kočevska čikma“ u centru Zenice, te u Mješovitom odjejenju Novo Radakovo u Ulici „Dr Ćire Truhelke“.

“Za ovaj zimski raspust pripremili smo šarolik i zanimljiv program, a biće organizovana radionica zabavnog čitanja, čajanka za knjigoljupce, kreativna radionica, kurs konverzacijskog engleskog jezika, kviz općeg znanja, projekcije animiranih filmova, te radionica origamia, kojom je danas i počeo ovaj program Gradske biblioteke u Zenici u odjelu u Novom Radakovu”, navodi Ena Šarić-Sarajlić, rukovodilac novootvorene Dječije čitaonice u centru Zenice.

Ovaj program namijenjen djeci školskog uzrasta tokom zimskog raspusta već je tradicija zeničke Biblioteke.

“Cilj nam je prije svega da pomognemo roditeljima u edukaciji djece i olakšamo usvajanje novih zdravijih navika, učenjem kroz igru i tradicinalno čitanje knjiga, jer smo kroz rad sa djecom primijetili da brzo i lako gube koncentraciju i fokus, usljed sve veće i česte upotrebe novih tehnologija, što im stvara smetnje prilikom usvajanja novih znanja”, pojašnjava Ena Šarić-Sarajlić, rukovodilac Dječije čitaonice u Zenici. (V.J.)