Predstavljeno idejno rješenje simbola grada Zenica, koji će biti postavljen na ulazu u grad sa južne strane

Vijećnicima Gradskog vijeća Zenica, ali i javnosti na posljednoj sjednici Gradskog vijeća predstavljeni su rezultati Konkursa za izradu idejnog rješenja simbola grada Zenica koji će biti postavljen u sklopu kružne raskrsnice na magistralnoj cesti M17 na ulazu u grad Zenica s južne strane.

Cilj javnog konkursa bio je izabrati najbolje idejno rješenje simbola grada koje će biti izgrađeno u sklopu tek završene kružne raskrsnice na magistralnoj cesti M17, a predstavljat će simboličan pozdrav dobrodošlice za sve osobe koje ulaze u grad Zenicu, za sve osobe koje prolaze kroz grad ili napuštaju grad Zenicu i nastavljaju svoje putovanje dalje.

Komisija u sastavu Salih Teskeredžić, redovni profesor Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Stefan A. Schumer, arhitekt, magistar arhitekture, gostujući predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i Zvjezdan Turkić diplomirani inženjer arhitekture odlučila je o izboru pobjednika.

Prva nagrada i iznos od 10.000,00 KM dodijeljena je mladom Zeničaninu Miranu Kuduzoviću, drugu nagradu i iznos od 3.000,00 KM osvojio je također Zeničanin Muhamed Bajramović, dok je treća nagrada i iznos od 2.000,00 KM pripala autorskom timu Asmir Šabić i Zulejha Šabić-Zatrić.

Govoreći o prvonagrađenom radu, njegov autor Miran Kuduzović, apsolvent postidiplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu je, između ostalog, istakao: „Rješenje koje sam predložio predstavlja simboličan pozdrav dobrodošlice. Geografski položaj Zenice predstavlja dodirnu tačku dvije suprotnosti sjevera i juga. Njen položaj je prepoznatljiv kao čvrst simbol, ne samo u Zenici već i u cijeloj državi. Moja ideja je bila da upravo taj geografski položaj Zenice treba biti akcentiran odnosno naglašen. Time ovaj simbol služi ne samo da predstavi grad, već i da ujedini i poveže različite dijelove države. Želju da naglasim njen položaj sam pokušao iskazati u vertikalnosti objekta. On mora biti vidljiv, primjetan i jasan“.

Pojasnio je da bi novi simbol grada trebao pripadati sveopštem estetskom dojmu grada i njegovoj strukturi.

„Centralna tačka kružnog toka bila bi skulptura koja predstavlja spajanje suprotnosti. Ona istovremeno predstavlja sjever i jug, kapije ka drugoj strani svijeta, kao i zbližavanje, poljubac, zagrljaj dvije suprotstavljene strane. Ova skulptura ukazuje na neophodnost zajedništva među naizgled suprotnim i drugačijim gledištima“, poručio je Kuduzović.