Izviđači i ove godine realizuju zimovanje djece i omladine na Smetovima

Savez izviđača Grada Zenice i tokom predstojećeg školskog raspusta organizuje zimovanje za djecu i mlade na Smetovima.

“Preko 70 zima smo zajedno i prilika je ovo da u našoj organizaciji i djeca i mladi izađu iz grada tokom raspusta, a ove godine nam je Planinirasko društvo „Željezara“ ustupilo svoj Dom na Smetovima, zbog velikog ineresovanja za ovogodišnje zimovanje, zašta smo zahvalni”, navodi Denis Samardžić, potpredsjednika zeničkog Saveza izviđača.

Denis Samardžić

Zimovanje na Smetovima organizuje se u četiri smjene i to od 04. januara, zatim od 08., 12. te od 16. januara, s tim da će u trećoj smjeni, od 12. januara, biti organizovan Interetnički kamp „One dream“ izviđača iz Zenice i Prijedora, kojima će se priključiti i izviđači iz Broda i Trebinja, a pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-ea u BiH.

“Cilj nam je na prvom mjestu odvojiti djecu i mlade od mobitela i društvenih mreža, a u skladu sa našim novim programima sada imamo i dva odvojena vida aktivnosti, koje će se dešavati u igri i kroz timski rad, a sa akcentom na teme  Sigurni od nasilja, kako vršnjačkog tako i onog na iternetu, što su dva potpuno nova programa razrađena od Svjetske Skautske kancelarije i prepramana godinama, a koja su nam evo dala brojne radionice, koje već naše vođe u Zenici pripremaju”, pojašnjava Denis Samardžić, potpredsjednik Saveza izviđača Grada Zenica.

Uz to, ako se još desi i snijeg tokom zimovanja, sve će biti upotponjeno i zimskim radostima i aktivnostima. (V.J.)