Zenica: Prezentacija projekta „Pekara za bolje sutra“

Pandemija koronavirusa u našoj zemlji prouzrokovala je brojne probleme, ostavila je velike posljedica ali i nametnula potrebu prilagođavanja datoj situaciji u svim segmentima društva.

U nastavku je priča o jednom primjeru zajednički poduzetih konkertnih mjera i koraka u segmentu obrazovanja, socijalne i dječije zaštite na ovom našem prostoru, kroz projekat „Pekara za bolje sutra“.

Prezentacija modela integrisanog vođenja slučaja, u sklopu projekta „Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID-19 u BiH“, prezentovan je danas u zeničkoj Javnoj ustanovi za smještaj i brigu o djeci bez roditeljskog staranja „Dom- porodica“. U osnovi, namjera i cilj su bili zajedničkim i koordiniranim aktivnostima razviti sistem podrške socijalnog poduzetništva i integrisanog vođenja slučaja kojim treba ojačati kapacitete, znanja i vještine mladih osoba koje izlaze iz sistema institucionalne brige i roditelja djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Dijana Gradinčić, voditeljica stručnog tima u ovom projketu, inače uposlenica Centra za socijalni rad Zenica pojašanja kako je šira društvena zajednica prepoznala potrebe definisanih ranjivih grupa i profesionalnom saradnjom, koordiniranim mjerama i multisektorskim pristupom zaštitila njihova prava, te takvim grupama omogućila socijlano uključivanje, integraciju i integraciju na tržištu rada.

Draženka Subašić, direktorica JU „Dom- porodica“, ističe kako je njima jako bitno da naša djeca nakon izlaska iz ove ustanove imaju što više vještina i da su što više konkurentni na tržištu rada, a ovo je nešto što će im zasigurno omogućiti da na lakši način nađu posao i tako zasnuju svoj samostalan život.

Današnjoj prezentaciji, uz predstavnike Dom-porodice, prisustvovali su i drugi partneri u ovom projektu, poput predstavnika udruženja Dlan, Federalnog saveza socijalnih radnika i Grada Zenica.   (S.G.)