Blagi trast broja novooboljelih od korona virusa na području ZDK

Na prostoru ZDK u posljednje vrijeme bilježi se blaži rast broja oboljelih od COVID-a 19, ocjena je Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva, zbog čega će kantonalnoj Vladi uputiti prijedlog da produži važenje epidemioloških mjera, baziranih na mjerama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Nakon regresije i stabilizacije stanja od kraja jula mjeseca, pokazatelji, na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija sa aspekta COVID-19, pokazuju  u protekle tri sedmice na prostoru ZDK kantona blagi rast, zaključak je Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva, donesen nakon razmatranja Informacije o epidemiološkoj situaciji, koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Naime, podaci govore da je u periodu od 05. do 11. decembra potvrđeno 30 novih pozitivnih slučajeva COVID-a, što čini dnevni prosjek od 4 nova slučaja. U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj u istom periodu hospitalizovano je 14 pacijenata, dok je u posljednjih pet sedmica zabilježeno ukupno 7 smrtnih ishoda na prostoru ovog kantona.

I tokom dvije sedmice prije pomenutog perioda bilježio se blagi rast novooboljelih.

– Aktivnost virusa COVID 19 još uvijek je na niskom nivou, ali je očigledno da virus i dalje predstavlja opasnost za osobe sa hroničnim oboljenjima. Zbog toga, kao i zbog niske provakcinisanosti i predominacije podvarijanti Omikron soja virusa, neophodno je dalje praćenje epidemiološke situacije, pogotovo što nastupa i sezona akutnih respiratornih infekcija i gripe, te se očekuje povećanje broja testiranja, smatra Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, do sada je testirano ukupno 138.174 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 38.974 osobe. Od početka pandemije, u Zeničko-dobojskom kantonu je od posljedica infekcije virusom korona umrlo ukupno 1.766 osoba.

Zbog svega pomenutog Krizni štab ZDK će kantonalnoj Vladi uputiti prijedlog da produži važenje epidemioloških mjera, koje su bazirane na mjerama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, saopštavaju iz Press službe ZDK. (V.J.)