Da li građane BiH u 2023. godini očekuje i skuplja električna energija?

FOTO: Web

Elektroprivrede BiH i HZHB još uvijek nisu podnijele zahtjev FERK-u za povećanje cijena električne energije, ali vrlo je vjerovatno da će to učiniti zbog poremećaja na globalnom nivou. Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić kazao je kako ta procedura traje 60 dana i naglasio kako, kada je riječ o EPBiH, “kalkulacije govore da bi cijena električne energije trebala ići prema gore”.

Ministar Džindić rekao je kako je FERK odbio uvođenje blok tarifa kako je uvela Republika Srpska. Predviđeno je da domaćinstva budu podijeljena na tri grupe u odnosu na potrošnju struje: oni koji troše do 500 kilovata, od 500 do 1.500 kilovata te od 1.500 kilovata i više.

“Predložili su varijante linearnog povećanja svima, ali da se napravi program pomoći socijalno ugroženim. Ali, to su bili samo razgovori. Pratimo stanje. Nadam se da će 2023. godine doći do stabilizacije cijene električne energije i na globalnom nivou. Spram tog poremećaja morat ćemo i mi reagovati”, rekao je Džindić.

No, imao je i jednu ohrabrujuću vijest. Prema dosadašnjim informacijama, u narednoj godini, barem u prvom kvartalu, ne bi trebalo doći do povećanja cijene plina jer je došlo do stabilizacije u cijeni nafte.

N1 BiH