Osnove poduzetništva, projekat Agencije ZEDA

„Čas poduzetništva – poduzetnik sam i ja“ projekat je zeničke razvojne agencije ZEDA koji je nakon četiri sedmice trajanja završen danas međuškolskim takmičenjem i podjelom nagrada.

Prvo mjesto pripalo je ekipi Medicinske škole, drugo ekipi Mješovite srednje industrijske, a treće ekipi Mješovite srednje škole Zenica, a nagrađenima su dodijeljene novčane nagrade i određena oprema njihovim školama.

Učesnici ovog projekta bili su učenici pet razreda iz pet različitih zeničkih srednjih škola, a cilj nam je bio da ih kroz ovaj projekat upoznamo sa nekim osnovama poduzetništva, te da utičemo na njih kao mlade ljude tako da ne čekaju da ih drugi zaposle, nego da to oni sami učine, te da kreiraju radno mjesto za sebe i druge“, kaže Ajna Dedić, portparolka Agencije ZEDA, ističući da je ovo bio pilot projekat, kojim žele da zajedno sa resornim Ministarstvom ZDK učine da u narednim godinama poduzetništvo postane redovan predmet u svim srednjim školama, slijedeći tako praksu sa Zapada, gdje je poduzetništvo predmet, koji se uči već od osnovne škole.

Ovo je nešto novo za nas srednjoškolce i nešto što ne viđamo svaki dan, a zahvalan sam Agenciji ZEDA što nas uče i podstiču da idemo u svijet poduzetništva, a novo iskustvo donosi nam nove ideje i želio bih da se one i ostvare ubuduće“, kaže Faris Kovačević, učenik i član ekipe Prve gimnazije u Zenici. (V. Jovanović)