Istraživanje mladih o aerozagađenju

Duži niz godina Zeničani se svakodnevno susreću sa aerozagađenjem kao njihovim glavnim problemom, a s obzirom da zagađenje prelazi dozvoljen nivo, mladi u ovom gradu su odlučili da više ne šute. Pod okriljem Centra za ekologiju i energiju srednjoškolci i studenti su danas u Zenici organizovali okrugli sto o aerozagađenju, pod nazivom „Zenica će (pro) disati“, tokom kojeg su prezentovana njihova lična istraživanja u okviru projketa „Mladi za čist zrak“.

Nije samo Zenica u fokusu ovog projekta jačanja kapaciteta i informisanja mladih, već još četiri druga bh. grada, a tokom današnjeg skupa istaknuto je, između ostalog, kako neke analize govore da se povećanjem zagađenosti zraka u Zenici u istom peridu poveća i broj propisanih terapija za djecu.

„Moja iskustva su negativna, u smislu istraživanja u ovom projektu, jer smo na kraju zaključili da je zrak u našoj Zenici izuzetno zagađen, razni podaci i statistike do kojih smo mi u istraživanju dolazili su zaista zastraćujući. Ovakvim skupovima pokuašavamo još više podići svijest naših sugrađana o ovom aktivnom problemu i da pozovemo sve organe vlasti da djeluju shodno situaciji“, istakla je Zerina Polimac, jedna od učesnica ovog skupa.

Zerina Polimac

Zenica mora prodisati, jer kada ne bi bilo izlaza za ovu situaciju mi se u nevladinom sektoru ovim ne bi bavili već 12 godina“, rekao je u ime Eko foruma univerzitetski profesor Samir Lemeš, dodajući kako ta borba daje rezultate i da im je danas cilj pomoći mladima da formulišu svoje zahtjeve na odgovarajući mačin i da uče na vlastitim greškama.

Samir Lemeš

Januar i februar su nekako najgori, a ne decembra u smislu aerozagađenja u Zenici. To su pokazala dosadašnja istraživanja i analize, a ove zime je nešto malo bolje nego prije, barem prema zvaničnim podacima, jedino nam nedostaju podaci o benzenu, ali se nadamo da će uskoro proraditi i te mjerne stanice, što bi trebalo označiti i početak rješavanaj i tog problema, ali rak rana u ovom gradu ostaje koksara u zeničkoj željezari”, zaključuje profesor Lemeš. (S. Gluhić)