Penzioneri ogorčeni: „Ovo više nije preživljavanje, nego ubijanje“

Počela je isplata penzija za mjesec novembar.  U skladu sa Odlukom Vlade FBiH o povećanju najnižih penzija, penzioneri sa najnižom penzijom će dobiti uvećanje od pet posto, pa će umjesto dosadašnjih 424 KM dobiti penziju u visini od 445 KM.

Naša država se suočava sa, do sada, neviđenim inflatornim pritiscima, kada inflacija doseže i 17 posto. Cijene životnih namirnica, ogrjeva, režija iz dana u dan rastu, teško je sastaviti kraj s krajem svakom drugom građaninu naše zemlje. Ipak, penzioneri su jedna od najugroženijih i inflacijom najpogođenijih kategorija stanovnika. Bore se da prežive svaki naredni dan. Kažu nam da ovo više nije preživljavanje,  nego ubijanje. „Ovo je muka božija. Povise nam 10 KM penzije i sva sredstva informisanja objave, a sebi po 800 KM . Ali mi smo navikli patiti“, ogorčen je naš sagovornik, penzioner.

„Ovih 20 KM ne znači nam ništa, ne moraju nam ni to dati, neka plate sebi kafu tamo gdje idu“, ništa zadovoljnija nije ni ova penzionerka.

Prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza udruženja penzionera ZDK, penzioneri su ogorčeni, očekivali su mnogo više. Isplatom penzija vlada ogromno nezadovoljstvo, prije svega među penzionerima koji su dobili povećanje od 21 KM. Kako kaže, stvoren je problem i kod ostalih penzionera, jer su svi očekivali povećanje, kojeg nažalost neće biti.

Svoje nezadovoljstvo će, najavljuje Trakić, ukoliko ne dođe do poboljšavanja dijaloga Vlade FBiH sa predstavnicima penzionera, iskazati masovnim protestima.  Podsjeća da je Savez udruženja penzionera FBiH dao rok Vladi da se očituje do 1.12., i da primi na razgovor predstvanike penzionera, gdje bi iznijeli svoje zahtjeve, na šta su se oglušili. „Ukoliko Vlada FBiH ne primi naše predstavnike na razgovor, idemo u masovne proteste“,  najavljuje Trakić. Mada je mišljenja da prije protesta treba pričekati formiranje nove vlasti, Trakić podsjeća da je u ZDK 63.000 penzionera, od kojih 36.000 živi od najniže penzije. Zahtijevat će da najniža penzija bude 50 posto od ličnog dohotka u FBiH, što je oko  600 KM.

Prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, penzije za novembar primit će ukupno 433.880 penzionera, a ukupna sredstva za isplatu penzija za novembar iznose oko 220 miliona KM. (M.H.)