Zenica i ove godine učestvuje u regionalnoj akciji “Drvo prijateljstva”

U 12 gradova regiona danas je, treću godinu zaredom, organizovana akcija „Drvo prijateljstva“, koju je proveo Evropski fond za Balkan u saradnji sa  loklanim partnerima, a tom prilikom zasađeno je ukupno 800 novih sadnica.

Na prostoru Zenice akcija je po drugi put realizovana zahvaljujući zeničkom „Eko forumu“, a 50 odraslih sadnica drveća danas je zasađeno na prostoru Blatuše.

Pored partnerskih organizacija našu akciju podržali su učenici škole u Blatuši i studenti Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici, ali i sugrađani koji se sami javljaju sa prijedlozima za donacije, kako bi se ova aktivnost proširila”, ističe  profesor, doktor Samir Lemeš, predsjednik UO zeničkog „Eko Foruma“.

“Prema podacima Evropske agencije za okoliš Zenica ima najviše zelenila u poređenju sa ostalim većim gradovima u BiH, a ova akcija nam pomaže tu titulu i zadržimo, te da ne budemo poznati samo po zagađenju, nego i po zelenilu u gradu”, naglašava predsjednik UO zeničkog „Eko Foruma“.

“Učešće u ovoj akciji uzeli su svi učenici naše škole u Blatuši, što me posebno raduje, a oni će i ubuduće, kroz našu eko sekciju, održavati ova zasađena stabla u našem dvorištu”, napominje Safet Turković, direktor OŠ „Musa Ćazim Ćatić“.

“Volim što sadim drveće i ovo mi je prvi put da to radim, a svi mi učesnici ove akcije postajemo prijatelji, jer radimo isti projekat i sa istim ciljem da ozelenimo naš grad”, kaže Daris Halilović, učenik sedmog razreda. (V.J.)