Nizom aktivnosti obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

U svijetu se danas obilježava 01. decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, a organizovane različite aktivnosti imaju za cilj podizanje svijesti o ovom oboljenju, važnosti prevencije kroz edukaciju svih društvenih skupina, ali i razvijanje solidarnosti sa osobama koje su HIV pozitivne. Poseban akcenat se stavlja na sprečavanje njihove diskriminacije i stigmatizacije.

Tim povodom i sa istim ciljem u Zenici je danas organizovan niz aktivnosti, koje tokom dana zajednički realizuju studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Medicinski fakultet, Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini „BoHeMSa“, Institut za zdravlje i sigurnost hrane i Odjel za Infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Tako je u terminu od 10 do 14 sati na Medicinskom fakultetu obavljeno dobrovoljno, besplatno i anonimno testiranje studenata zeničkog Univerziteta, a u holu ovog fakulteta organizovan je i info pult sa edukativnim i promotivnim materijalom posvećenim prevenciji i liječenju AIDS-a.

„Cilj današnjih aktivnosti u Zenici je prije svega preventivno djelovanje, kroz koje će se mladim ljudima, studentima i srednjoškolcima, kao rizičnim skupinama ljudi, koji mogu biti skloni i rizičnom ponašanju, pojasniti sve loše strane takvog ponašanja i potencijalne posljedice, koje to ponašanje može imati, što zapravo znači da ćemo edukovati mlade o tome kako se HIV prenosi i kako AIDS prevenirati“,  pojašnjava Namira Softić, studentica pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici. (V.J.)