FBIH: Dogovoreno povećanje plata u rudnicima od januara

Upravni odbor Sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno odlučio da se pristupi potpisivanju novog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva koji je juče dogovoren sa predstavnicima Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH uz posredovanje resornog federalnog ministarstva.

U utorak je uspješno okončan pregovarački proces oko novog kolektivnog ugovora koji će na snagu stupiti 1. januara, a kojim je postignut dogovor o povećanju plate za radnike u rudnicima uglja za 11 posto.

U odgovoru na pitanje zašto Kolektivni ugovor važi samo do kraja aprila naredne godine, predsjednik federalnog sindikata Sinan Husić ukazuje da je, između ostalog, nepovoljan psihološki momenat jer, kako kaže, imate ljude koji na sve gledaju na dnevnoj političkoj sceni u BiH.

“Osim toga, nije bilo moguće usaglasiti sadržaj Kolektivnog ugovora sa EP BIH jer je njihov prijedlog bio nepovoljan za sindikat, od kojeg su na kraju i odustali. Na kraju i mi želimo vidjeti šta će se dešavati u prvom kvartalu naredne godine, pri čemu nije narušen naš početno koncept”, kaže Husić.

Pri tome ističe da je dogovoreno povećanje cijene satnice za 11 procenata, a ono što je važno definisana je i struktura platnih razreda kojih nije bilo u kolektivnim ugovorima nešto duže od 15 godina. (Š.B.)