Panel diskusija na temu “Funkcionalni=vidljivi, zajedno u društvu”

Zeničko Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize danas je u hotelu Zenica priredilo panel diskusiju na temu Funkcionalni =vidljivi, zajedno u društvu. Ovom diskusijom istaknut je značaj funkcionalnih pomagala i njihovog kvaliteta, a sve s ciljem podizanja svijesti zajednice o pozitivnom prihvatanju invaliditeta.

Bila je ovo prilika da se još jednom progovori o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, a prema riječima predsjednika ovoga Uduženja Haruna Aliefendića, današnja diskusija je prilika i da im se približe njihova prava koja ostvaruju po zakonima naše zemlje.

„Mi kao udruzenje i jedna od jačih zagovaračkih organizacija želimo istaknuti osnovne probleme sa kojima se susrećemo. Puno je tu stvari koje nisu uređene, ali ćemo se fokusirati na razgovor sa našim članovima o ortopedskim pomagalima, Zakonima o jedinstvenim načelima o ostvarivanjima materijalnih prava gdje je i dan danas uočena velika dikriminacija“, ističe Aliefendić.

Ortopedska pomagala su jedna jako bitna konstanta potrebna za osobe sa invliditetom, i kako ističe Aliefendić, rađeno je na tome, ali ne dovoljno od strane nadležnih.

„Želimo istaći da želimo još, i želimo kvalitetna pomagala, jer ako imamo kvalitetno pomagalo,  onda i mi kao osobe sa invaliditetom možemo funkcionsati bez problema i biti ravnopravni članovi obe države“, poručuje Aliefendić.

Jedan od gorućih problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, prema riječima našeg sagovornika, je pored ostalih i ignorantski odnos države prema ovoj kategoriji stanovnika, kada su u pitanju prava na novčane naknade, koje se ne mijenjaju od 2016. godine. Razlogom je to nezadovoljstva i najave mirnih protesta osoba sa invaliditetom, simbolično, na Međunarodni dan osoba sa invaliditeom koji se obilježava 3. decembra u cijelome svijetu. (M.H.)