Neuspio pokušaj blokade rada Skupštine ZDK, novi predsjedavajući Dejan Kovačević

Danas je održana konstituirajuća sjednica devetog saziva Skupštine ZDK.

Svih 35 izabranih zastupnika Skupštine preuzelo je certifikate od Suada Arnautovića predsjednika CIK-a BiH čime je formiran novi saziv. Pokušaj blokade i opstrukcije u radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona od stranaka koje nisu dio šestorke koja ima većinu, kako tvrde ovi zastupnici nije uspio. Naime, tokom konstituirajuće sjednice devetog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona novoizabrani zastupnici su primili certifikate nakon čega je nastavljen radni dio sjednice na kojem su se trebala izabrati skupštinska tijela.

Nakon osnivanja klubova konstitutivnih naroda, te privremene komisije za Izbor i imenovanja, pristupilo se izboru kandidata za predsjedavajućeg, odnosno zamjenika predsjedavajućeg. S obzirom na to da su klubovi Hrvata i Srba ponudili svoje predstavnike, a klub Bošnjaka nije, jer se članovi nisu mogli usaglasti, predsjedavajući Ćazim Huskić je kazao da nema uslova za nastavak sjednice i istu prekinuo bez da je dozvolio poslaničku intervenciju. Nakon toga 17 zastupnika koji nisu dio šestorke je napustilo sjednicu, a 18 zastupnika šestorke je ostalo. Nakon nekoliko pauza i konsultacija, većina je izabrala predsjedavajućeg Dejana Kovačevića, a za njegove zamjenike Gorana Bulajića i Behiju Kulović.
„Predsjedavajući je prekinuo sjednicu i otišao bez Odluke Skupštine, prejudicirajući evidentno Odluke koje su donesene na nastavku. To je svjesno urađeno, evo vidite po nekim radnim materijalima koje ima stručna služba jer neke rubrike nisu popunjene, već je ovo unaprijed planirani scenario da bi se blokirala parlamentarna demokratija, skupštinaska većina i da bi se blokirao život u ZDK”, kazao je Mladen Simić zastupnik SDP-a.
Na ovaj način prekršen je Ustav i Poslovnik, tvrdi Simić i kaže da je ono što su oni uradili nakon prekida sjednice jedino moguće bilo uraditi.
„Mi smo kao u svakoj parlamentarnoj demokratiji Skupštinskom većinom nastavili u skladu sa Poslovnikom i Ustavom sjednicu Skupštine ZDK i donijeli Odluke predviđene dnevnim redom”, kazao je Simić.
Sličnog mišljenja su i u BHI – KF. I oni smatraju da je danas bilo kršenja Ustava i Posolvnika od strane predsjedavajućeg Ćazima Huskića.
„Pa ovo je jedan jako loš pokušaj demonstriranja moći bivše vlasti predvođene SDA koji su danas ovako napustili sjednicu i prekršili Poslovnik i Ustav. Mislim da u narednom periodu ova većina može funkcionisati bez njih, ja sam i ranije isticao kada ovako napuste sjednicu što su radili u Gradskom vijeću Grada Zenice oni tu i ne trebaju da budu što se nas tiče, postoji vladajuća većina koja će poboljšati život građana Zeničko-dobojskog kantona nakon 30 godina ove nakaradne vlasti predvođene SDA”, kazao je Kenan Uzunović, potpredsjednik BHI-KF.
Ono što posebno zabrinjava sve u novoj većini jeste ponašanje profesionalaca. Naime, sekretar Skupštine je napustio salu zajedno sa zastupnicima, kao i članovi stručne službe i odbili su da se vrate kada je većina nastavila sjednicu.
„Nismo bili zadovoljni. To dovoljno govori koliko je SDA loše vladala koja je svoje kadrove ovdje postavljala koji tako pokušavaju da demonstriraju silu. Danas je sekretar napustio sjednicu i grubo je prekšio svoju radnu disciplinu, meni je žao samo ostalih državnih službenika i namještenika koji su uposlenici Stručne službe i oni će sami u narednom periodu snositi posljedice zbog ovoga što su uradili danas”, zaključio je Uzunović.
Zastupnici danas nisu donijeli odluku o Izboru delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a s obzirom da rok ističe 2. decembra, nova većina i pored kako tvrde opstrukcija morat će brzo reagovati kako bi na vrijeme ispunili i ovu obavezu. (N.G.)