Promovisan roman “Batonov ustanak”

Udruženje Baton sinoć je u Gradskoj biblioteci Zenica bilo domaćin promocije romana Saliha Straševića pod nazivom „Batonov ustanak“. Roman je pisan četiri godine, a objavljen je 2020. godine.

Četiri godine sam radio na bazi materijalnih podataka. Mi u Sarajevu imamo ljude koji su zaduženi za Stari vijek i koji su mnoge stvari napisali o Ilirima, to su bili materijalni podaci koje sam ja izučavao pune četiri godine dok nisam napisao ovaj roman“, kaže Salih Strašević, autor romana.
Prema riječima našeg sagovornika Baton je izvor kojem svi mi treba da težimo, mi Bošnjaci, Bošnjani, nije bitno ko, da kažemo da je izvor naše historije ispod nogu Batona.
„Baton je jedna velika historijska ličnost koja je izučavana na vojnim akademijama u Americi, koji izučavaju njegove pobjede. Puno našeg svijeta ne zna ko je Baton i mi moramo i u obrazovni sistem i svom narodu reći da je to naša histrijska ličnost, da taj Baton dolazi iz centralne Bosne, da je to neko ko je po DNK približan nama i da mnogi ljudi odavde, baš iz ovih krajeva nose taj DNK. Kad približno poredamo 26 generacija unazad onda ćemo doći do zaključka da je naš predak Baton“, zaključio je Strašević.

Jedan od promotora romana bio je i profesor doktor Nezir Halilović koji je ovom prilikom kazao da je malo naroda ovog svijeta koji imaju tako velike junake kao što ih mi imamo, a da su ih manje svijesni i da ih manje obilježavaju.

Ja sam prilikom mog prvog susreta sa udruženjem Baton čestitao na imenu zato što su oni kroz naziv udruženja afirmisali i vratili u život jednog mogu slobodno reći planetarnog junaka. Cijela planeta zna za veliko Rimsko carstvo. Svi znaju kako su oni veliki bili i kako su u suštini temelj današnje civilizacije, na Pravnim fakultetima se i dan danas izučava Rimsko pravo, međutim, čovjek koji je potpuno osnovano ugrozio postojanje tog carstva je čovjek našeg podneblja, čovjek naše krvi, dakle, Baton koji je je to uradio sa našim ljudima, sa našim dobrim precima. Prvenstveno, kako on sam kaže pobunio se protiv nepravde“, kaže Halilović.
Promotor ovog vrijednog djela pored profesora Halilovića bio je prvi čovjek Udruženja Baton Amir Ismić.    (N.G.)