Saopštenje RK Čelika u vezi igranja utakmice u Kaknju

Povodom utakmice RK Čelik – RK Čelik junior Upravni odbor RK Čelika, radi sportske javnosti, istine i rukometnih ljubitelja izdaje sljedeće Saopštenje o razlozima igranja utakmice u Kaknju, a ne u Zenici:

 

1. Odlučili smo se da utakmicu RK Čelik – Čelik Junior u nedjelju 13. novembra igra u Kaknju, zbog toga što ponuđeni termin od strane Gradske arene Zenica za igranje ove utakmice u subotu nismo mogli prihvatiti pošto u našoj ekipi tada ne bi mogli nastupiti čak 6 prvotimaca, od čega i dva igrača koji rade u KPD Zenica, te dva koji rade u privatnim firmama. Sportska obaveza svake ekipe je da u svim utakmicama nastupaju u svom najboljem mogućem sastavu.
Na kraju, ne znamo ni jednu Upravu, ni jedan klub, koji više želi igrati svoje utakmice na tuđem, nego na svom terenu. Isto tako i mi iz RK Čelika. Niko sretniji od nas da sve utakmice možemo igrati u svom gradu i da se ne izlažemo dodatnim troškovima igranjem utakmica u rezervnim dvoranama. Sredstva za taj novi izdatak za najam dvorane nam niko ne daje, već ih sami obezbjeđujemo.
2. Želimo da sportska javnost zna da kod odigravanja prvenstvenih utakmica prema važećim Propozicijama takmičenja Rukometnog saveza BiH Klub domaćin ima pravo zakazati utakmice subotom od 15 do 20 sati i nedjeljom od 13 do 17 sati, bez saglasnosti gostujuće ekipe, u ovom slučaju RK Čelik juniora. Iskoristili smo to naše pravo i po Propozicijama zakazali utakmicu u jednoj od dvije rezervne dvorane RK Čelika (Kakanj i Vitez) za nedjelju 13.11.2022. godine. I to je sva filozofija ovog ,,slučaja”.
3. Ne možermo da ne pomenemo da RK Čelik junioru nije smetalo to što smo 9. aprila ove godine utakmicu sa njima morali zakazati i igrati u Kaknju, mimo naše volje. Naime, prava ISTINA JE DA JE TADA ŠKOLA RK ČELIK JUNIOR ODBILA DA PRIHVATI TERMIN ODIGRAVANJA TE UTAKMICE U PETAK U GRADSKOJ ARENI. GRADSKA ARENA ZENICA NAM JE NUDILA SAMO TAJ TERMIN, a bila je neophodna njihova saglasnost kao gostujuće ekipe, što su oni odbili.
4. Obavještavamo cjelokupnu sportsku javnost da RK Čelik, kao klub sa tradicijom, od 72 godne postojanja i uspješnog rada, žarko želi i nastoji ostvariti saradnju sa svim klubovima! Nema razloga da tako ne bude ni sa Školom Čelik Junior. Naš moto je da je sport druženje, prijateljstvo I sportsko nadmetanje.
Zato pozivamo sudionike derbi utakmice RK ČELIK – RK ŠKOLA RUKOMETA ČELIK JUNIOR da u nedjelju gledaocima priuštimo lijep sportski ugođaj, žestoku borbu u granicama fer pleja i sportsko nadigravanje, ali i korektno navijanje, pa neka pobijedi bolji! Neka pobijedi rukomet!
Uprava RK Čelik Zenica