Zenički poljoprivrednici očajni: Divlje svinje uništavaju usjeve

Mještani zeničkih sela Briznik, Pepelari,  Arnauti i Gornja Zenica, suočeni su sa problemom najezde divljih svinja, koje im uništavaju usjeve, kako krompira, tako i svih žitarica koje zasiju.  Štete su nesagledive, teško nadoknadive, a pored svega toga, ova divljač je zakonom zaštićena vrsta, pa je odstrel u lovostaju nemoguć.

Na seoskom gazdinstvu Ređiba Durmiša u selu Briznik, divlje svinje uništile su usjeve žitarica.  Štete su ogromne, od zasijanih 70 dunuma pšenice, kukuruza i ječma, ova divljač je slistila skoro sve što je bilo spremno za sjetvu.  Kišovito i vlažno vrijeme pogoduje im da se spuštaju u naseljena područja i uništavaju usjeve u potrazi za hranom.

„Imao sam strahovitu štetu i gdje god da sam se obratio niko nije  imao nikakvu soluciju za pomoć. Sad je posijano, i opet štete. Kada odemo u Kanton, kažu da nisu nadležni za ovaj problem. Više su svinje zaštićene od seljaka“, žali nam se Durmiš, koji je kaže pretrpio štetu od preko 15.000 KM.

Farmeri su očajni, ne znaju kako će zakoračiti u zimu. Zasijanim žitaricama su planirali prehraniti stoku, a svinje su sve uništile.  Džemal Karić iz Arnauta ima isti problem, kaže iako je zasijao silažni kukuruz kako bi prehranio 20 krava tokom zime, bio je prinuđen kupiti četiri tone ove žitarice, koja će biti dovoljna za samo tri mjeseca.

Za vrijeme lovostaja je kaže najgore,  ova divljač pustoši sve pred sobom, kada su nemoćni i poljoprivrednici i lovci. A pomoć od nadležnih, žale nam se, izostaje. „Sve živo napadaju. Evo sad livadu rove. Ne možeš pokositi. Pokosio sam travu i nisam je mogao pokupiti. Sve su digle i uzrovile. Dolaze nam pred kuće. Ovo još godinu ako nastavi, ja ću sve napustiti“, žali nam se Durmiš.

Različite su metode kojim su poljoprivrednici pribjegavali kako bi zaštitili svoju imovinu, koje nisu polučile zavidnim rezultatima, pa su pomoć odlučili potražiti na nivou lokalne zajednice. Iako nije nadležno za izmjenu važećeg federalnog Zakona, GV Zenica je usvojilo nedavno inicijativu o izmjeni Zakona o lovstvu.

„Mi smo podnijeli inicijativu za  promjenu nekih od članova Zakona. Jedna od promjena je u lovostaju. To je period kada se ne može divljač loviti, među kojima su i divlje svinje koje prave štete u tom periodu. Drugi član je smanjenje broja, a da bi smanjio broj mora se podnijeti zahtjev Federalnom ministarstvu, mi smo tražili da se taj zahtjev podnosi Kantonalnom ministarstvu. Tražili smo izmjenu i da poljoprivrednici nisu obavezni ograđivati imovinu zbog troškova“, pojašnjava Senada Sejmenović, stručna savjetnica za poljoprivredu Grada Zenica.

Iako je dug put do izmjene Zakona o lovstvu, poljoprivrednici velike nade polažu u zastupnike u parlamentima sa područja Zenice. (M.H.)