Otvorena izložba “Putevi i stranputice”

Povodom 120. godišnjice osnivanja, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ Zenica sinoć je u Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ priredilo otvaranje likovne izložbe „Putevi i stranputice“, zeničkog akademskog slikara Miroslava Šetke.

„Ovim smo se i mi željeli uključiti u obilježavanje vrijednog jubileja „Napretka“, jubileja koji se tokom ove godine obilježava širom BiH, ali i u svijetu, gdje postoje podružnice Hrvatskog kulturnog društva“, naglasio je don Vlatko Rosić, predsjednik HKD „Napredak“ Zenica.

Tokom otvaranja izložbe posjetioce je sinoć dočekao specifičan vizuelni i akustični ugođaj, a eksponati izloženi ovom prilikom, koji su predstavljali glave i lica ljudi, po riječima autora, simbol su čovječanstva i kao umjetnički radovi nastajali su od 2020. godine odnosno od početka pandemije koronavirusa.

„Ovi radovi jesu vezani za situaciju, koja nas je snašla tokom pandemije i ekspresivni su, jer ove glave se doimaju poput ljudskog psihograma, a dio radova već sam predstavio na posljednja dva Aprilska salona u Zenici“, kaže autor Miroslav Šetka, dodajući da se kompletnom izložbenom postavkom zapitao – imamo li slobodu da biramo svoj put ili na nas toliko toga utiče i određuje, tako da taj put bude ispravan ili neispravan, a ova misao odredila je zapravo i sam naziv ove izložebe „Putevi i stranputice“.

„Neosporno je da Miroslav Šetka pripada grupi zeničkih likovnih stvaralaca koji, po ocjeni i neke zagrebačke estetske škole značajnih likovnih kritičara, čine još uvijek ozbiljnu likovnu scenu u Zenici, u kojoj postoji i nekoliko autora, koji zaslužuju da budu predstavljeni i u drugim značajnijim sredinama, a toj grupi pripada i Miroslav Šetka. On je vrlo značajan i potentan BH slikar, koji uvijek traži vlastiti, originalan likovni izraz, u čemu je senzibilan, istrajan i temeljit u tom tarženju likovnog izraza“, mišljenje je zeničkog akademskog slikara Muhameda Bajramovića. (V. Jovanović)