Ugovori za projekte organizacija civilnog društva

U sjedištu Gradske uprave Zenica danas su potpisani ugovori sa predstavnicima 4 nevladine organizacije, čiji su projekati odabrani po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za ovu godinu.

Na ovaj Javni poziv, koji je raspisan 09. septembra, pristiglo je 12 prijava, među kojima je 5 nevladinih organizacija ispunilo formalno pravne uslove, dok je jedan aplikant odustao od odobrenih sredstava, kaže Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, navodeći da je za tu namjenu odobreno 16.592 KM.

Sredstva su dodijeljena zeničkim udruženjima : “INPUT”, “Programerska kovačnica – ZE FORGE”, “Kreativci” i Udruženju “Pomoć i uputa tragaocima znanja Put znanja”.

Nevladine organizacije su jako važne za funkcionisanje našeg društva i Gradska uprava Zenica i na ovaj način gradi održiva partnerstva, a jedan dio implementacije projekata koji su od značaja, posebno za mlade ljude, treba da nose nevladine organizacije. U tom smislu, naša intencija jeste da imamo izuzetnu saradnju ne samo sa nevladinim organizacijama, nego i sa privatnim sektorom, školama i univerzitetima, a  projekti, danas odobreni, izuzetno su značajni i na ovaj način ćemo mladim ljudima omogućiti nove prilike i edukacije, a posebno iz sfere savremenih tehnologija, odnosno IT sektora, za koji već u ovom trenutku u BiH ima veliki broj upražnjenih mjesta. U saradnji sa nevladinim organizacijama želimo promijeniti privrednu sliku Grada Zenice i usmjeravati se više ka visoko plaćenim poslovima, te omogućiti mladim ljudima da žive i borave u svome gradu i privređuju u svojoj zajednici, istakla je kaže Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem.

Mi smo osmislili „Malu školu poduzetništva“, kroz koju ćemo organizovati edukacije za zainteresovane  srednjoškolce i studente, tokom kojih će im biti prezentovana praktična znanja i iskustva mladih poduzetnika, koji djeluju u Biznis inkubatoru u Agenciji ZEDA, a potom će zajedno sa svojim mentorima, mladim biznismenima, moći razraditi svoje poslovne ideje, kaže Sanita Kurbegović-Huskanović iz zeničkog Udruženja „Put znanja“, izražavajući zahvalnost Gradskoj upravi za dodijeljena sredstva za njihov projekat.

(V.J.)